Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 STARIH IMENA KOJA NE BI TREBALO DA DATE DETETU: Iako su neka još popularna veruje se da imaju loša značenja

Pre nego što se odlučite za ime bebe pogledajte da li se nalazi na ovom spisku.

 Beba, spava, igračka Izvor: Shutterstock

Izbor imena je velika odluka za svakog roditelja i nije lako u moru prelepih imena da izaberete idealno za vašu buduću bebu. Značenje imena je od velike važnosti i dok su neka simbol snage, lepote i hrabrosti, postoje i ona koja nose loše značenje i koja bi bilo poželjno da izbegnete:

Dostana - verovalo se da se davalo devojčicama kako bi se zaustavilo dalje rađanje ženske dece.

Stana/Stanija - isto kao i prethodno ime, davanjem ovog imena verovalo se da će sledeće dete biti muško.

Vlajko – muško ime grčkog porekla i znači “strog”, “grub”, “trom”.

 Dečak, devojčica, beba
Beba dečak i beba devojčica
Izvor: Shutterstock

Gorčin/Gorčilo – izvedeno od osnove prideva “gorko”, “gorčina”, “gorak”. Davalo se deci da se zaštite od zlih duhova, jer se verovalo da zaobilaze “gorku” decu pošto ne mogu da im naude.

Nenad– ime nastalo od glagola “nadati se”, sa negacijom. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali.

Bojana- drugo značenje ovog imena jeste ono koje potiče od glagola "bojati se“, te označava "osobu koja je strašljiva“; "ženu koja je kukavica“; "onu ženu koja olako posustaje“; "osobu koja beži od problema“.

(Yumama9

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojana

Niste u pravu za ime Bojana.To ime bas suprotno znaci,ona koja ide u boj.Malo proguglajte.Isto sin mi se zove Ognjen ,znacenje oganj,ili ziva vatra.Nekada su ljudi davali imena deci da imaju neko znacenje,a sada to nije obicaj.

Slavica

Moj sin se zove Nenad I TO IME JE DAO STARI KUM. Zamislite ako MOJ SIN pročita ove neprIkladne , NEOSNOVANE SIMBOLIKE KOJE JE NEKO 'PRIKAČIO' ZA NJegovo IME??? A IME JE DIVNO, STARO SRPSKO...

Дедко

За 'Бојана' уобште нисте у праву. Зашто би људи давали имена која имају негативну садржину? У основи овог имена је 'бој' /битка/, а за битку/бој/ ПОТРЕбна је храброст. Садржина знакчења је 'она која је храбра - бојна'. Пареда је 'Ратка', у мужском облику Бојан / Ратко.

Najnovije

Vesti

Porodica