Blizanačka ili višeplodna trudnoća je nešto zaista posebno, i to zna svaka majka koja ju je doživela. Ako i vi sumnjate da ste trudni i da nosite više od jedne bebe, postoje određene stvari koje mogu da ukažu na nju i pre ultrazvuka.

Jutarnje mučnine, umor i dobijanje na težini mogu da budu intenzivniji kod žena koje nose blizance. Ali ni to nije pravilo. Kao što višeplodna trudnoća može da uzrokuje brži rast materice, tako može da uzrokuju i povećan dobitak na težini. Do kraja drugog tromesečja, većina majki blizanaca dobije između 7 i 11 kilograma, dok trudnice koje nose jednu bebu dobiju između 4 i 9 kilograma.

Povišen nivo Beta hCG-a

Beta hCG je hormon koji se u krvi i urinu trudnica može naći već 10 dana nakon začeća. Njegov nivo raste vrlo brzo i dostiže svoj vrhunac oko 10. nedelje trudnoće. Blizanci mogu da uzrokuju povišen nivo hCG-a, veći od očekivanog. Međutim, u većini slučajeva, nije mnogo veća razlika u odnosu na onaj kod trudnoće sa jednom bebom.

Kako se otkriva blizanačka trudnoća?

Jedini pravi i siguran način da otkrijete da li nosite više beba utvrđuje se ultrazvukom. Tokom rutinskog pregleda ultrazvukom obično se otkrije da se radi u višeplodnoj trudnoći i to tokom prvog tromesečja. Ultrazvuk je poprilično sigurno sredstvo za otkrivanje blizanaca, ali ako se radi o tri i više beba, ponekad je teško odmah ih sve prebrojati.

Mama, blizanci, bebe
Shutterstock Mama sa bebama blizancima

Faktori koji povećavaju šanse za blizanačku trudnoću

  • porodično nasleđivanje
  • prethodne blizanačke trudnoće
  • lekovi za pospešivanje plodnosti
  • godine
  • više prethodnih trudnoća

(Yumama)