U trudnoći hormoni divljaju, a mnoge žene će primetiti da im odlično utiču na kosu. Brži rast, sjajnija dlaka i manje opadanja je ono kroz šta sve trudnice prođu, a iako su većina njih srećne zbog toga, žene koje se farbaju 'kukaju' jer moraju češće to da rade.

Prvih 13 nedelja je vreme brzog razvoja bebe, pa se mnoge buduće mame pitaju da li u tom periodu treba da farbaju kosu? Iako iz farbi za kosu nećete upiti puno hemikalija, nema čvrstih dokaza da li su one štetne za vašu bebu.

Bojenje korena i promena boje iz korena, znači da se farba nanosi na kosu i vlasište, gde pore na koži upijaju hemikalije koje mogu da uđu u vaš krvotok. Za sigurniju alternativu, isprobajte tehnike u kojima se boja ne nanosi na vlasište, već samo na vlasi - na primer pramenovi ili preliv.

Mnogi stručnjaci savetuju budućim majkama da pričekaju do početka drugog tromesečja kako bi obavile farbanje kose.

Frizeru uvek napomenite da ste trudni

Ukoliko ste odlučili da odete u frizerski salon kako biste sredile kosu, obavezno napomenite da ste trudni. Ta informacija će mnogo značiti frizerima jer će se potruditi da izbegavaju štetne i agresivne hemikalije, a može vas i posavetovati da uradite što blaži tretman.

Koristite blaže farbe, one bez amonijaka i uvek pročitajte deklaraciju boje sa kojima ćete se farbati.

Farbanje, kosa
Shutterstock Farbanje kose

Farbanje kose kod kuće

Ukoliko se odlučite da farbanje obavite kod kuće, u prostoriji u kojoj se farbate otvorite prozore kako bi vazduh cirkulisao i kako ne biste udisali te hemikalije.

Obavezno nosite zaštitne rukavice, a za dodatnu zaštitu obucite i majicu dugih rukava. Sledite uputstva proizvođača, a boju držite na kosi ono minimalno preporučeno vreme, pa kada dođe trenutak za pranje kose, temeljno je operite.

Boja može biti drugačija

Imajte na umu da zbog hormonskih promena, vaša kosa može da reaguje drugačije, pa možda nećete dobiti boju koju ste očekivali i na koju ste navikli, iako koristite istu farbu. Pre nego što namažete celu kosu, možda bi pametnije bilo da namažete jedan pramen kako biste videle koju boju ćete da dobijete.

(Yumama)