Svaka trudnica se najviše raduje da oseti prve pokrete bebe u stomaku. Pored toga što izaziva veliku radost, to je glavni pokazatelj da je sa bebom sve uredu i da trudnoća dobro napreduje.

Međutim ukoliko se "aktivna" bebica umiri ili ne pokreće, često se javi velika briga, ali ne mora nužno da znači da nešto nije uredu. Ovo je šest razloga zašto ne osećate udarce, neki su normalna pojava, ali postoje i oni zbog kojih treba otići kod ginekologa:

Neke se bebe manje kreću dok je mama aktivna

Iako je možda logično da su bebe aktivnije ako je mama aktivna, ali to nije baš tako. Prema nekim istraživanjima prenatalnog života bebe, dok trudnica vežba, bebe u većini slučajeva miruju. Iako je mama toga dana bila posebno aktivna i šetala više, a beba se ne javlja, i to je normalno.

Bliži se termin porođaja

Jedan od razloga slabijeg kretanja bebe je položaj koji ona zauzima neposredno pre rođenja. Dete se tada spušta u karlicu, a taj položaj smanjuje mogućnost kretanja.

Neki su pokreti vrlo nežni

Nakon 20. nedelje trudnoće, fetus se primetnije kreće u materici, ali načini i količina kretanja razlikuju se od dana do dana. Ako vas to brine, opustite se, jer nisu baš svi bebini pokreti toliko intenzivni da možete da ih primetite. Dakle, kad mislite da vas beba udara malo slabije i ređe nego inače, možda je samo reč o nežnijim pokretima. Ako vas briga ne napušta, razgovarajte sa vašim doktorom.

Ultrazvuk, trudnica, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Beba nema prostora za kretanje

Ako ste u poslednje trimestru trudnoće, beba će vas ređe udarati nogama ili čak povremeno i prestati zbog nedostatka mesta u materici. Dete je poslednji mesec trudnoće sklupčano pa mu je teško da udara nožicama i ručicama i samo čeka veličanstveni izlazak.

I bebe spavaju u materici

Postoji još jedan čest razlog zašto bebe manje udaraju: spavaju. Iako je teško zamisliti da bebe spavaju pre nego što se rode, to je istina. Dakle, kad mama primeti da se odjednom smanjio intenzitet kretanja, dete je verovatno u fazi sna. Već u 30. nedelji trudnoće bebe imaju ritam spavanja i buđenja u materici.

I mama može da bude pod stresom

Često na kretanje bebe u materici utiče i nivo maminog prenatalnog stresa. Za trudnicu je važno da se što manje nervira zbog svog zdravlja, ali i zdravlja svoje bebice. Kako se pod stresom menja nivo hormona u mamainom telu, neki hormoni podstiču bebu na kretanje, a neki na mirovanje, zavisi koji hormoni dominiraju.

Iako su ovo česte pojave u trudnoći koje utiču na pokrete bebe i njen intezitete, obratite pažnju ako ih duže vreme ne osećate ili uz mirovanje bebe imate i neke druge iznenadne simptome. U tom slučaju obavezno se posavetujte sa vašim ginekologom.

(Yumama)