Dugo je postojala tvrdnja da bebe ne osećaju bol. Verovalo se čak i da ne mogu da osete bol do godinu dana, ali u poslednjih nekoliko decenija, ta teorija je pala u vodu. Dokazano je da beba, ne samo da oseća bol, ona toga može i kasnije da se seti.

Dokazano je da bebe osećaju bol kao i odrasli, pa ukoliko treba da im se radi neka procedura, važno je da se nađe prikladan način da se bol ublaži, kako ne bi nosile traumu sa sobom celog života.

Da li bebe u stomaku mogu da osete bolove?

Diskusija na temu abortusa navela je mnoge da razmišljaju o tome da li bebe mogu da osete bolove i u materici. Više istraživanja potvrdilo je da mogu, ali tek posle 24. nedelje. Do tada nemaju razvijene veze u mozgu koje su neophodne za sećanje na bol. Kako se abortus vrši do 10. nedelje trudnoće, jasno je da beba čija mama je morala da prekine trudnoću ili to uradila iz ličnih razloga, ne može da oseti bol tokom ove procedure.

Bol na porođaju

Iako se verovalo da bebe ne mogu da osete bol kada ih posle porođaja bockaju da im izvade krv, da im daju injekciju ili da urade obrezivanje kod dečaka, i ta teorija je opovrgnuta. Možda bebe neće zaplakati prilikom ovih intervencija, ali bol će siurno osetiti. Hipnoza je pokazala da se deca vrlo živopisno sećaju ovih stvari, za koje se verovalo da su bezbolne i da ne ostavljaju trag u sećanju.

porođaj-beba.jpg
Shutterstock Novorođeče

Procedure u prvim satima po rođenju izazivaju veliki stres

Neke bebe po rođenju moraju da prođu brojne procedure, a ukoliko se tom prilikom ne vodi računa o tome da se oslobode bola, to može da ostavi dugoročne posledice na njih. Stručnjaci tvrde da se prvih dana dešavaju promene u bebinom centralnom sistemu i da im se javlja neopisiv stres i bol. Čak iako se beba možda neće sećati medicinske procedure, i neće moći da vam prepriča za par godina, njeno telo će odlično zapamtiti stres kroz koji je prošlo.

(Yumama)