Ukoliko očekujete devojčicu, a niste ljubitelj kratkih imena, možda vam se baš ovo dopadne. Veoma milozvučno ime Kalina krasi mnoge devojčice.

Poreklo imena Kalina

Ovo ime je poreklom iz slovenskog jezika, i otiče od imena biljke "divlja ili obična kalina", koja je otrovna i koja podseća na crnu ribizlu ili na borovnicu (po svojim crnim bobičastim plodovima).

Prema drugim podacima, ovo ime potiče i od grčke reči "kaline" ili od vlastitog imena "Kaline", a u originalnom značenju – pobednik; dobra osoba; častan čovek.

Mama, ćerka, devojčica
Shutterstock Mama i ćerka uživaju u svojim trenucima

Šta znači ime Kalina?

Tepko je objasniti njegovo značenja ali se pretpostavlja da može da se odnosi na one žene koje su "rođene pobednice"; "osobe koje su dobre i smerne"; "one koje su veliki borci i koje su pravdoljubive i istinoljubive"; "osobe koje su jako oštrog ili 'vatrenog' temperamenta"; "one osobe koje znaju da se izbore za svoja prava"; "otrov"; "crna boja"; "divlje"; "nepristupačno"; "opasnost"; "biserni cvet"; "drvo crnih bisera".

Nadimci i izvedena imena od imena Kalina

Najpopularniji nadimci i umenjenice od ličnog ženskog imena Kalina su – Ina; Kale; Kalinka ili Lina i Kaya, dok su od imena koja su "izvedena ili varijantna", najpoznatija – Katalina; Katarina; Tina; Lina; Ajlina; Kristina; Hristina; Katja; Kaja ili Kaolina; Nadalina; Kareena i Paolina.

(Yumama)