Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOSILA GA JE JEDNA OD NAJPAMETNIJIH ŽENA: Zbog bunta je izgubila krunu, a njeno ime roditelji rado daju devojčicama

Autor Radmila Ilić

Pogledajte sve o imenu koje je u istoriji ostalo veoma upamćeno, a roditelji ga i danas rado biraju za devojčice.

 Devojčica, kruna Izvor: Shutterstock

Staro žensko ime koje je polako počelo da pada u zaborav, u Srbiji se poslednjih godina sve češće najazi među sto najdavanijih imena devojčicama je ime Kasija.

Poreklo imena Kasija

Smatra se da dolazi iz staro-grčkog jezika, od imena drveta 'sena' ili od nas poznatijeg kao ukrasno drvo sa žutim lišćem i bez jestivih plodova, te da potiče pak ili od imena Kasije Carigradske, prve žene koja je u tadašnje vreme bila suviše obrazovana i pametna da bi pak mogla da postane carica.

Možda će vas zanimati

Značenje imena Kasija

Ovo ime se u prenesenom smislu dalje tumači kao "ona koja je pametna i uzvišena; ona koja je previše inteligentna; učena; nadarena; obrazovana; plemenita; željna znanja; hrabra; talentovana".

Nadimci i izvedena imena od Kasije

Najpoznatiji nadimak je Kasi ili Kesi, a izvedena imena se retko nalaze, pa su obično u pitanju neke jezičke varijacije – Kasja; Kasya; Kassi; Kessy; Kejsi ili Kasijona.

 Devojčica, leto, dete
Devojčica
Izvor: Shutterstock

Zanimljivost u vezi imena Kasija

Kasija Konstantinopoljska je bila vizantijska monahinja iz aristokratske porodice, koja je bila veoma lepa, obrazovana i inteligentna, te je bila poznata i kao prva žena koja je komponovala muziku i bila pesnikinja.

Kada je vizantijski car Teofil tražio sebi caricu, Kasija se njemu suprotstavila, te je tako izgubila šansu da mu postane žena i buduća carica, te je on oženio caricu Teodoru, a Kasija je osnovala i 843. godine manastir u Carigradu, gde je ona bila poglavar i tu je ostala sve do svoje smrti;

U pravoslavnim crkvama se dan ili praznik Svete Kasije proslavlja 7. septembra svake godine;

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica