Lavanda je jedna od najsvestranijih prirosnih terapija koju možete da pronađete, i za razliku od brojnih drugih biljaka, bezbedna je za upotrebu tokom skoro cele trudnoće, tokom porođaja ali i za bebe.

Iako je divna i korisna biljka, preporuka je da budete oprezni sa upotrebom ulja lavande u prvom tromesečju trudnoće, posebno ako ste ranije doživljavali pobačaje.

Lavanda u trudnoći

Ulje lavande možete dodati u kadu kako biste ublažili trudničke bolove i stres. Takođe, može da deluje kao prirodni antiseptik i repelent protiv insekata, što je u trudnoći vrlo korisno jer ćete na većini proizvoda protiv insekata pročitati da nisu pogodni za korišćenje u trudnoći.

Ako se prehladite ili imate zapušen nos u trudnoći, takođe možete da koristite lavandu. Dovoljno je da kap ili dve ulja dodate u šerpu vruće vode i koristite je kao parnu inhalaciju.

Kada je u pitanju zadržavanje tečnosti u nogama, možete razblažiti ulja lavande i bazno ulje na otprilike toliko da jedna desetina mešavine bude lavanda, i umasirajte ga na noge i stopala.

Kada koristite ulje lavande u trudnoći, važno je da budete sigurni da ste ga dobro razblažili. Obavezno pitajte farmaceute gde kupite lavandu kako treba da je koristite, ako nije naznačeno na pakovanju.

Lavanda, trudnica, trudnoća
Shutterstock Trudnica u polju lavande

Lavanda tokom porođaja

Poznato je da masaža dobro razblaženim uljem lavande pomaže tokom porođaja za ublažavanje kontrakcija i oslobađanju od stresa i panike.

Lavanda za bebu

Antiseptičko svojstvo lavande čini je vrlo korisnom protiv pelenskog osipa. Mnogi preparati za decu u sebi sadrže lavandu, i odličan su izbor za negu dečije kože.

Kada beba poraste možete joj dodati kap ulja lavande u kadu kako biste joj pomogli da se opusti i lakše zaspi.

Kod povišene temperature ili glavobolje kod dece, takođe možete koristiti ovo ulje. Stavite hladnu oblogu razblaženog ulja lavande detetu na čelo i možete mu pomoći da spadne temperatura i da se reši glavobolje.

(Yumama)