Ako birate ime za dečaka koji uskoro treba da vam stigne, a ne volite kratka i moderna imena, imamo jedan divan predlog za vas. U pitanju je ime Konstantin, i toliko je lepo i zvučno da mu je teško odoleti.

Šta znači ime Konstantin?

Ime Konstantin bukvalno znači "konstantan", ili prevedeno na srpski "stalan, istrajan, postojan". U prenesenom značenju je Konstantin nepokolebljiva osoba i "postojana kano klisurina", no značenje imena se objašnjava i kroz lik Konstantina Velikog, pa time ima i bitnu simboliku u širenju hrišćanstva.

Istorija imena Konstantin

Ime Konstantin je povezano sa mnogim ranim hrišćanskim svecima, ali ponajviše sa rimskim carom Konstantinom I Velikim, koji je poštovan pre svega zbog dve činjenice: jer je stao na kraj progonu hrišćana i jer je osnovao grad koji je dobio ime po njemu – Konstantinopolj tj. Carigrad i time je osigurao opstanak carstva na Istoku još dugo posle pada Rima u 5 veku.

Konstantinopolj ili Carigrad je bio hrišćanska prestonica Rimskog carstva. Zahvaljujući njemu, hrišćanstvo je postalo dominantna religija imperije. Rani crkveni istoričari proglasili su Konstantina primernim kršćanskim vladarom i nazvali ga "Veliki"

Ličnost Konstantina I, koji je dugo i uspješno vladao, utjecala je na rasprostranjenost imena Konstantin, te je ovo ime kasnije nosilo jedanaest rimskih i vizantijskih imperatora.

Na našem podneblju je ime Konstantin najpopularnje u Srbiji, i to poslednjih nekoliko godina, a ime je inače daleko najrasprostranjenije u Rusiji.

dečak-tobogan-igra.jpg
Shutterstock Dečak

Drugi oblici ovog imena

Varijante imena Konstantin na našem podneblju su: prvenstveno Kosta a onda još Kostadin, Kostandin. Ženski oblici imena su: Kostja, Kostadina, Kostadinka i Konstantina.

(Yumama)