Trudnoća je nešto što najviše raduje svaku porodicu, ali kada dođe do problema sa trudnoćom nastaje težak period za oba roditelja. Iako je žena ta koja prolazi kroz najgore, veliki teret nosi i muškarac. Jedan muškarac je u ispovesti za Yumamu otkrio kroz kakvu agoniju je prošla njegova porodica zbog gubitka deteta, ali i kako su se nosili sa nestručnošću medicinskog osoblja koje nije uložilo dovoljno napora kako bi spasilo njegovu ženu koja je u stomaku nosila bebu kojoj je srce stalo.

U pitanju je bolnica u Valjevu, a sve se dogodilo 2014. godine ali ova porodica svoju traumu ne može da zaboravi, i danas se sećaju svakog detalja agonije kroz koju su prolazili.

"Bio je 13. maj i supruga je otišla u bolnicu na redovan ultrazvučni pregled. Bila je u sedmom mesecu trudnoće, a doktor je konstatovao da je bebi stalo srce. Šok i neverica, velika tuga za našu porodicu u trenutku! I tada počinje agonija. Ona ostaje u bolnici, prolaze tri dana i ništa se ne dešava. Dolazim tamo i ginekolog koji je u tom trenutku dežurni mi objašnjava da mojoj ženi daju lekove kako bi joj krenuo porođaj, da je to redovna procedura i da jednostavno mora tako", započinje svoju ispovest ovaj muškarac.

Vratio se kući i čekao šta će dalje da se desi, da ti lekovi počnu da deluju i da je napokon porode. Međutim, dani prolaze a on ne dobija nikakve nove vesti.

"Šesti dan ona dobija temperaturu 39, a ja dolazim u bolnicu po ko zna koji put. Srećem jednog doktora u hodniku, bili smo sami, a on je ponovo potvrdio da pokušavaju da joj izazovu porođaj. Shvatam da je vrag odneo šalu i nudim mu novac samo da se sve reši. Iako ne znam ništa o tome, video sam da se nešto čudno dešava. Nije hteo da uzme novac, odbio je i rekao da tako mora da bude. Bože, kad se samo setim toga, ni najgorem neprijatelju to ne želim. Suprugu već hvata strah za sopstveni život jer i ona shvata da se nešto dešava", otkriva nam, i dodaje:

"Osmi dan me jedna doktorka poziva u kancelariju i kaže mi bukvalno ovako: 'Sine, ja moram tebi da kažem ovo. Tvojoj supruzi ne daju dovoljno lekova za porođaj. Treba da joj daju 6 tableta, po dve tri puta na dan, a oni joj daju samo jednu i po za ceo dan'. Slušam i ne verujem šta mi ona govori. Svašta mi prolazi kroz glavu. Razmišljam da preuzmem stvari u svoje ruke, pa šta bude. Govori mi još i da nema tih para kojima mogu da platim da oni nešto urade jer svaki ginekolog dobija lično po jednu kutiju koja košta oko 20.000 evra, i da zato štede na njoj jer tablete koriste u privatne svrhe. Pokušao sam sve i svašta tog dana, ali uzalud. Čak su mi pretili policijom i obezbeđenjem."

Muškarac, besan, bolnica
Shutterstock Muškarac se svađa sa medicinskom sestrom

Otišao je kući sav slomljen jer nije mogao ništa da učini. Razgovarao je sa svojim roditeljima i pokušavali su da nađu rešenje, samo da spasu ženu. U jednom trenutku setio se žene koja je radila kao inspektorka za zdravstvo u Kolubarskom okrugu, i pozvao ju je da zatraži bilo kakvu pomoć.

"Dobijam je na telefon i pričam detaljno šta nas je snašlo. Rekla je da je na odmoru, da ne može odmah da krene u bolnicu ali da će se ujutru uputiti u Valjevo i da se nada da će uspeti da se probije do bolnice, jer su te godine bile poplave. Na svu našu muku, i to nas je snašlo", govori nam i sa nestrpljenjem čeka jutro da vidi da li će se nešto promeniti.

"Zvoni mi telefon, zove me ona i govori da je stigla u bolnicu i da ja odmah dođem. Taj trenutak nikada neću zaboraviti. Ulazim na odeljenje gde su porodilje, a ona je medicinsko osoblje poređala u krug i dere se iz sveg glasa. Govori im da tačno zna šta rade i da će odgovarati za to. Rekla im je da imaju sat vremena da reše slučaj. Govori mi: 'Sine, ne boj se, sve će biti rešeno', i odlazi niz hodnik. Počinje haos među doktorima i sestrama, svi se svađaju. Prilazi mi jedan ginekolog kog do tada nisam viđao i govori da moju suprugu vode na anesteziju kako bi joj uradili htnu kiretažu. Ni danas ne znam zašto joj to odmah nisu uradili. Hvala Bogu, tako je i urađeno. Samo kad sam dočekao da suprugu izvedem živu iz bolnice. Kako je ona sve to podnela neću ni da pomislim", rekao nam je, a kada je pokušao da preduzme nešto shvatio je da je bolnica sve pokrila papirima i da nije mogao ni žalbu da podnese, ali je srećan što je uspeo da spasi život svoje supruge.

Ovaj par danas čeka svoje prvo dete, i nadaju se da više neće prolaziti kroz agoniju u bolnici, da će svoju bebu dočekati na najlepši mogući način.

(Yumama)