Džejdin Ešli (23), blogerka iz SAD-a koja se bavi modom, lepotom i stilom života, je u 19. nedelji trudnoće saznala da njen nerođeni sin ima spinu bifidu (defekt neuralne cevi i rascep kičmenog stuba). Lekari su njoj i njenom vereniku rekli da nema puno nade.

Par nije mogao da prihvati da sa njihovom bebom nešto nije u redu, pa su potražili mišljenje drugih stručnjaka. Pronašli su tim lekara koji je specijalizovan za otvorenu fetalnu hirurgiju, odnosno operaciju beba dok su još u stomaku.

Lekari su napravili rez na trbuhu, isti onaj koji se pravi i prilikom carskog reza, kako bi došli do bebe. Napravili su potreban hirurški zahvat i zatvorili rez kako bi beba nastavila da se razvija narednih 11 nedelja u stomaku majke.

Džejdin se dobro oporavlja, a kako je rekla, zahvat je dobro prošao.

"Rodila sam svoje dete, vratili su ga i 11 ndelja kasnije će se ponovo roditi", rekla je u video snimku koji je snimila iz bolničkog kreveta, i objasnila da dete nije bukvalno rodila ali da su joj lekari napravili rez kako bi došli do bebe.

"Zapravo su me otvorili carskim rezom, popravili defekt na bebinoj kičmi najbolje što su mogli, a potom me zatvorili. Tako da sam i dalje trudna. Uobičajena je pojava kontrakcija kod takvog zahvata i šanse za prevremeni porođaj su dosta veće, tako da me lekari i dalje pomno prate", objasnila je.

Jedan pratilac se pitao kako je beba mogla da preživi bez plodove vode, a Džejdin je objasnila da su je lekari nakon zahvata napunili fiziološkim rastvorom.

Žena čiju bebu su operisali u stomaku TikTok/jaiden.ashlea

(Yumama)