Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ŽIVELA SAM PUNIM PLUĆIMA PRE BEBE": Majčinstvo u 40-im ima svoje prednosti, evo šta kažu žene koje su rodile kasnije

Iskustvo majki koje su decu dobile posle 40. godine.

 Mama, beba Izvor: Shutterstock

U proseku, većina žena svoje prvo dete rodi u kasnim 20-im ili ranim 30-im, ali je poslednjih godina granica počela da se pomera, pa nije retko da se sve više sretne majki koje su prvo dete dobile oko 40. godine.

Kao i kod svakog doba, i roditeljstvo u 40. ima svoje prednosti i mane, a prema Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku, stopa plodnosti majki u dobi od 40. do 44. godine porasla je za čak 132 odsto.

Možda će vas zanimati

Svoje iskustvo podelile su majke koje su se u ulozi roditelja ostvarile posle 40. godine, i evo kako to izgleda iz njihove perspektive:

"Svoje jedino dete rodila sam u 41. godini. Bilo je zapravo prilično zabavno. Osećam se kao da sam imala sve najbolje od oba sveta. Mogla sam da radim, putujem i provodim vreme sa svojim mužem 11 godina pre nego što sam ostala trudna. Nama uopšte nije bilo teško da se ostvarimo u roditeljskoj ulozi u ovom trenutku života. Ona je pronašla svoje mesto i jednostavno se uklopila u sve što smo radili. Dakle, postoji ta ležernost koju možda ne bismo imali da smo ranije dobili dete", kaže Kris, 45 godina.

"Moje jedino dete rodila sam u 42. godini. Trudnoća je bila iznenađujuće laka, obzirom na to koliko ljudi brinu o "poodmaklim godinama majke". Drago mi je što sam živela punim plućima pre nego što sam rodila dete, pa se ne osećam kao da sam nešto propustila, a imama perspektivu i iskustvo koje mogu podeliti sa svojim detetom", ispričala je majka koja nije želela da otkrije svoj identitet.

 Mama i ćerka
Mama i ćerka
Izvor: Shutterstock

"Najstarije dete sam rodila sa 42 godine, a blizance četiri dana pre svog 46. rođendana. Ponekad se osećam malo neugodno jer su neke od majki vršnjakinja moje dece bar 15 godina mlađe od mene. Uglavnom nije bilo problema, uspela sam da steknem prijatelje na internetu. Drago mi je što sam toliko čekala jer sam uradila mnoge dobre stvari pre nego što sam rodila dete. U isto vreme, pomalo me rastužuje što verovatno neću imati priliku da upoznam svoje praunuke", kaže Ket, 47 godina.

"Drugo dete sam dobila u 41. godini. Trudnoća je bila rizična i imala sam brojne preglede kod lekara. Prvo dete je bilo nedonošče pa smo bili vrlo obazrivi. Sada imam zdravu, sedmogodišnju drsku devojčicu, ali, čoveče, umorna sam. Moja majka je u ovim godinama bila baka. Takođe, budući da sam gotovo uvek najstarija mama u igraonici, mlađe mame misle da imam neku posebnu mudrost da im prenesem, a jedino što ja pokušavam jeste da budem budna duže od dece", kaže Rendi, 48 godina.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: [email protected].

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica