Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama stručnjak otkriva: 5 stvari o trudnoći o kojim vam niko nije pričao

Mama i prenatalni i postnatalni trener Kejsi Šortsliv otkriva iz sopstvenog iskustva sve ono što nije znala tokom trudnoće, a bilo je izuzetno važno.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istina je da, iako sam se svakodnevno bavila pričama o ženskom i reproduktivnom zdravlju, kao i o trudnoći, iako sam imala neverovatno iskustvo sa decom svojih sestara, nikada se nisam teže osećala nego dok sam sama bila u drugom stanju.

Povezane vesti

Povezane vesti

Vodim prenatalne i postnatalne seminare, pomažem mamama u raznim grupama.

Često zaboravimo da je priprema za trudnoću veoma važna. Potrebno je da se informišete kako biste imale bolje iskustvo. Zato izdvajam pet stvari koje vam niko nije rekao o trudnoći:

1. Vaše emocije oko pozitivnog testa vas mogu iznenaditi

Kada sam saznala da sam trudna, plakala sam. Nisu to bile suze radosnice. Nekada mi je teško to da priznam, ali te emocije mogu biti toliko različite.
Znam da sam sela i počela da se pitam da li sam sigurna da to želim. Onda sam se setila i prijatelja koji ne mogu da dobiju dete, pa sam samu sebe počela da krivim zbog tih osećaja.

Pustite da se osećate onako kako se osećate. Sasvim je normalno i u redu da pustite svoje emocije.

2. Vaše iskustvo možda neće biti onakvo kakvo se očekivali

Pored očiglednih promena u trudnoći, nisam očekivala neke druge simptome, poput oticanja, gorušice, hemoroida. Ja sam imala i stanje prekomernih mučnina - hipermezis gravidarum.

Važno je da znate da je svačije iskustvo drugačije. Jedan pedijatar je rekao kako ne postoji savršena trudnoća, a i ne bi trebalo. Potpuno se slažem.
Treba znamo da je sasvim okej sve što doživljavamo.

3. Postati majka je ogromna životna promena

Sigurna sam da ste imali ideju kako će izgledati život sa detetom. Ipak, porođaj donosi mnogobrojne promene na fizičkom i psihičkom planu. Majčinstvo utiče na apsolutno svaki deo vašeg života, na ceo organizam.

Obično nismo svesni da ženama treba dati prostora da prihvate ovu ogromnu transformacju.

Trudnoća jeste jedna predivna stvar, ali je sasvim u redu osećati i strah i strepnju zbog promena koje vas očekuju za nekoliko meseci.

4. Anskioznost je česta, može da se leči i može početi već u trudnoći

U trudnoći radimo razne testove - na seksualno prenosive bolesti, da li imamo šećer i još mnogo raznih provera. Ipak, retko ko će preporučiti da proverite da li ste anksiozni.

5. Značiće vam da imate plan za vreme posle porođaja

Obično svi pričamo o pripremama za porođaj, što je, naravno, potrebno. Ipak, bilo bi dobro pripremiti se i za onaj period kada porođaj prođe. Budite svesni da će vam podrška i pomoć biti potrebna. Popričajte i sa bliskim osobama koje su majke, prikupite informacije i pripremite se.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica