"Suprug i ja oboje imamo braon oči. Moje su svetlije, a njegove tamnije braon. Imamo troje dece - jedno ima zelene, drugo braon, a treće plave. Moja mama ima zelene, ali odakle plave oči? Kako je to moguće?"

Mnogim roditeljima je potpuno neverovatno da njihovo dete ima plave oči, dok oni imaju tamne. Ovo je moguće čak i ako poslednjih nekoliko generacija vaše familije nisu imale plave oči. Odgovor se krije u genima!

Kako dolazi do plavih očiju kod deteta onda?

Zapravo, radi se o tome da oba roditelja moraju u sebi da imaju gen za plave oči, koji su onda preneli na dete.

Svako od nas nosi dva gena. Kako je gen za tamne oči dominantniji od gena za svetle, ako imamo jedan taman, a jedan svetao, oči će nam biti tamne, a taj svetliji ostaje "skriven". Plave oči možemo imati samo ako imamo dva svetla gena. Dakle, ako se kod deteta spoje mamin i tatin gen za svetle oči, onda će njegove oči biti svetle. Šanse da se ovo dogodi su 25 posto, ako oba roditelja imaju isto - jedan gen za tamne i jedan gen za svetle oči.

Ukoliko gen za plave oči ima samo jedan roditelj, onda dete ne može imati plave oči, jer će gen za tamne, koji dobija od drugog roditelja, uvek biti dominantan. Oči će u tom slučaju biti tamne. 

Zapravo, ne možemo znati da li u sebi imamo gen za plave oči. Može se desiti da se on prenosi generacijama, sve dok se u jednom trenutku ne spoji sa svetlim genom partnera koji ga isto ima. Tako dolazi do situacije da dvoje ljudi sa tamnim očima dobiju dete sa plavim.

izvor: yumama