Stalno se vodi polemika kada je pravo vreme za rađanje deteta. Pravo vreme je onda kada vi to želite i možete da ostvarite!

A da li je bolje poroditi se u dvadesetim ili tridesetim? Pogledajte šta su to prednosti, a šta mane i jednog i drugog perioda.

Prednosti rađanja u dvadesetim godinama:

1. U tom periodu ste najplodnije, pa imate mnogo veće šanse za začeće

Najveće šanse za trudnoću su oko 25. godine. Od 32. godine se se polako smanjuje broj jajnih ćelija, a nakon 35. njihov broj malo brže opada.

2. Manje su šanse da dođe do pobačaja ili nekog drugog rizika

Dijabetes i visok krvni pritisak se slabije javljaju u ovom periodu.

Prednosi rađanja u tridesetim

1. Zarađivaćete mnogo više novca

U dvadesetim tek započinjete karijeru, a svi znamo koliko briga oko bebe košta. Zato je trudnoća u tridesetim bolja - tada ste novčano stabilniji.

2. Veće su šanse da dobijete blizance

Kako bi naše bake kroz šalu rekle - dve muve jednim udarcem. U ovom periodu su malo veće šanse da imate višestruku trudnoću i dobijete dve radosti odjednom.

3. Živećete duže

Jedna studija je pokazala da žene koje svoje poslednje dete rode oko 33. godine imaju mnogo veće šanse da dožive preko 90 godina. To znači da ćete imati više vremena da provodite sa svojom porodicom.

4. Beba može biti inteligentnija i viša

Jedna britanska studija pokazala je da žene koje rode u tridesetim maju veće šanse da rode pametnije dete. Pored toga, postoji i studija koja je pokazala da deca žena koje rode u tom periodu budu viša.

Rizici rađanja u dvadesetim

1. Psihički je mnogo napornije

Dvadesete su period kada otkrivate sebe i svoj put. Beba u ovom periodu vam može pauzirati karijeru koja je na početku. Nekim ženama to teško pada.

2. Možete imati kasnije lošije zdravlje

Što više žene 'odlažu' trudnoću, studije kažu da će biti zdravije.

Rizici rađanja u tridesetim

1. Veće su šanse da se porodite putem carskog reza

Kako su starije trudnice pod većim rizikom od komplikcija, onda je i veća šansa da se porode na ovaj način.

2. Veća je šansa da beba ima komplikacije

Može nekada doći do prevremenog porođaja ili rađanja bebe sa smanjenom težinom. To je obično u slučaju da nosite blizance.

Dakle, ne postoji najbolje doba za rađanje deteta. Sada smo to i dokazali. I jedna i druga opcija poseduju svoje prednosti i mane, zato gledajte sebe i svoje želje. Najbolje vreme da budete majka je onda kada vi odlučite.

(Yumama)