Kako dete raste, tako ljudi sve više prepoznaju oni po čemu liči na svoje roditelje. Veruje se da dete dobija po 50 posto DNK od svakog roditelja. Ipak, muški geni su malo agresivniji, pa će odnos verovatno biti 60 posto tatinih i 40 posto maminih gena. To, naravno, ne mora uvek biti slučaj.

Pol deteta

Naučnici ističu da pol najviše zavisi od oca. Od majke uvek dobijamo X hromozom. Od oca možemo dobiti X hromozom (XX znači da je devojčica) ili Y hromozom (XY znači da je dečak). Ako otac ima mnogo sestara u familiji, veće su šanse da dobije ćerku, a ako ima više braće, onda će verovatnije dobiti dečaka. Retko kada muškarac ima jednak broj X i Y hromozoma.

Inteligencija

Geni za inteligenciju nalaze se u X hromozomu. Zato devojčice nasleđuju inteligenciju od oba roditelja. Ipak, to je samo 40 posto, jer se ostalo dobija tokom života.

Mentalne bolesti

Što je otac stariji, to su spermatozoidi manje kvalitetni. Zato stariji roditelji mogu preneti detetu nekada mutirani gen. To znači da postoji malo veća šansa da dete razvije neku mentalnu bolest, autizam, bipolarni poremećaj, hiperaktivnost. Nevezano za godine, dete može od oca naslediti bolesti srca.

Hemofilija i autizam

Ove bolesti se prenose od majke i to se malo češće dešava kod dečaka nego kod devojčica.

Gojaznost

Sklonost ka višku kilograma deca mogu naslediti od roditelja. Geni imaju 25 posto uticaja. Nekada je vrlo teško izgubiti tih par kilograma viška zbog genetike. Na ovo utiču geni majke. Ako je ona mršava, verovatno će biti i dete. Otac može imati i višak kilograma. Ipak, ovde su najvažnije ishrana i fizička aktivnost.

Visina

Visina, međutim, više zavisi od oca. Oko 80 posto visine zapravo utiče od oca, a ostatak zavisi od načina života i zdravlja.

Boja očiju

Gen za tamne oči je dominantniji od onog za svetle. Da bi dete imalo plave oči, mora od oba roditelja da dobije baš taj gen za svetle oči. Roditelj koji ima tamne oči svakako detetu može preneti gen za svetle, ukoliko ga ima.

Kovrdžava kosa

Ako roditelj ima kovrdžavu kosu, ne mora značiti da će je imati i dete. Ovo se dešava jedino ako oba roditelja imaju kovrdžavu. Ukoliko roditelji imaju ravnu, verovatno će je i dete naslediti.

izvor: yumama