Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neočekivana trudnoća: kako se suočiti i prilagoditi?

Trudnoća vas je iznenadila? Ne brinite! Verovali ili ne, postoje načini kako da se suočite sa budućim promenama i iskustvima

  Izvor: Foto: Profimedia


Život nas često iznenadi kada to najmanje očekujemo. Ponekad su iznenađenja dobrodošla, ali u određenim situacijama izazivaju nevericu i šok. Neplanirana trudnoća može da uplaši mnoge žene koje smatraju da još nisu spremne za toliku promenu i odgovornost koju donosi roditeljstvo.

Pravo vreme za dete – između mita i istine

Često može da se čuje kako ne postoje idealne okolnosti da se začne beba, ali da postoje situacije koje mogu da „zamrse“ situaciju oko trudnoće i dolaska deteta na svet. Neke žene jednostavno nisu spremne, druge smatraju da njihove životne okolnosti „ne idu ruku pod ruku“ sa majčinstvom. Ženu koja nije u stabilnoj vezi kada zatrudni, ili čiji partner nerado prihvata pomisao da odgaja dete, može da prenerazi pomisao na samohrano majčinstvo. Isto tako, stabilnost može da bude narušena ako se ubrzo nakon dolaska bebe u kuću dogodi druga trudnoća.
Ipak, neočekivana trudnoća ponekad može da bude odgovor na dileme vezane za porodicu koju želite, ali pravi trenutak nikako da stigne. Možda sudbina preuzima stvar u svoje ruke i nastoji da vam kaže kako ste sasvim spremni - „kada ćete ako ne sada“. Osim toga, mnogi od nas nikada nisu baš potpuno spremni za dete, jer se bojimo nepoznatog i promena koje ono unosi u naš život.

Suočavanje sa osećanjima

Vest o trudnoći je divan razlog za radost i slavlje, pa ipak mnoge žene na nju reaguju suzama. Neplanirana trudnoća uglavnom  pokreće bujicu snažnih osećanja sa kojima žena mora da se suoči. Najčešće su to osećanja neverice i šoka, a pojedine žene čak imaju osećaj da im se ceo svet ruši, dok im kroz glavu prolaze svi planovi za budućnost, koji su odjednom narušeni i čine se neostvarivim.
Iako su tinejdžerske trudnoće posebno teške, neplanirana trudnoća u stabilnim zajednicama i vezama može u jednakoj meri da izazove paniku. Ako smatrate da su dani pelena, flašica usred noći, prevrnute kutije sa pahuljicama i učenje o delovima tela daleko iza vas, povratak u taj „haos“ i bebina zavisnost od vaše brige o njoj mogu da vam budu teški. Takođe se javlja strah zbog neplaniranih finansijskih izdataka, ali i zabrinutost zbog manjka kućnog prostora i vremena u ionako pretrpanom dnevnom rasporedu, kao i zbog nedostatka energije i umora koji je posledica nege novorođenčeta. Svejedno, u većini slučajeva su takvi strahovi kratkotrajni.

Oprečne emocije

Trudnice proživljavaju razne emocije, koje su posledica uticaja „novih“ hormona. Trudnoća je neverovatno telesno, psihičko i emotivno iskustvo, nezavisno od okolnosti, i uvek je potrebno određeno vreme prilagođavanja na promenu identiteta koje donosi majčinstvo. Većina žena se pita kako će se snaći u ulozi majke i jesu li dorasle tome, šta će se dogoditi sa njihovom seksualnošću,  karijerom, nezavisnošću, kao i kakve će promene roditeljstvo da unese u odnos sa partnerom. Takva osećanja su sasvim opravdana kada se suočavamo sa nečim na šta nismo spremni. S obzirom na brojne promene koje trudnoća izaziva, prirodno je ako je žena razočarana što gubi svoju slobodu i samostalnost, ako razmišlja o onom što još nije učinila i pita se hoće li imati prilike da to učini kada postane majka. Suočavanje sa nečim nepoznatim, poput majčinstva - nije lako, pa je normalno da se oseća strah i preispituju svoje sposobnosti.

Najvažnija životna odluka

Iznenadna trudnoća vrlo često stvara potrebu da se što pre donese odluka o daljim postupcima. Pritisak stiže sa svih strana, pre svega od oca deteta - bilo da je reč o suprugu, partneru ili dečku, kao i od porodice. Većina stručnjaka preporučuje da se ne deluje u žurbi. Nakon prvog naleta panike, šoka i suza, potrebno je da se priberete i pokušate da sagledate situaciju iz svakog ugla. Informišite se o svakoj mogućoj opciji, jer ćete tako lakše da odlučite šta dalje i bićete sigurniji da ste doneli ispravnu odluku. Pre svega, slušajte svoja osećanja, fokusirajte se na pitanja koja u vama izaziva neplanirana trudnoća i otkrijte šta je za vas značajno i stvarno. Veoma je važno da odvojite vreme za razmišljanje o svojim osećanjima pre nego što se izložite spoljnim pritiscima.

Dragocena pomoć okruženja

Iako je u početku trudnoća neplanirana, žene ili parovi često odluče da zadrže bebu. Naime, samo zato što par nije planirao da ima dete, ne znači da ne može da odabere prioritete i prilagodi se situaciji. Kada se donese odluka da se trudnoća održi, ona se nastavlja kao i svaka druga, a bebu u porodici uglavnom dočekaju sa istim žarom kao da je planirana.

Šta god odlučili, ne prolazite kroz teške periode sami. Potražite pomoć od bliskih osoba u koje imate poverenja: članova porodice, prijatelja, osoba koje su proživele slična iskustva, ili stručnjaka (pre svega lekara, koji mogu da vas dalje usmere). To će vam biti neprocenjiva podrška. Neke mlade žene, koje još nisu završile studije, nastavljaju da pohađaju predavanja uprkos trudnoći, upravo zahvaljujući razumevanju svoje porodice. Druge nastave studije kasnije, kada dete dovoljno poraste da mogu da ga povere nekom na čuvanje. To što je beba stigla u otežanim okolnostima, ne znači da vaš život treba da stane!


Svaka žena je, baš kao i svaka trudnoća - različita. Zato ne postoji pisano pravilo kako postupiti u slučaju neplanirane trudnoće. Najvažnije od svega je da odluka bude dobro promišljena i čvrsta, kao i da je donese trudnica, a ne neka druga osoba.

Da li trudnoća ugrožava partnerstvo?

Neočekivana trudnoća može da podstakne napetost i među partnerima u stabilnoj vezi, posebno ako se ne slažu oko odluke. Ako imate poteškoća u racionalnom razrešavanju problema sa partnerom, ne raskidajte odmah svoju zajednicu, jer muškarci neretko promene mišljenje i naviknu se na pomisao o (novom) detetu u kući, naročito kada počnu da se naziru opipljivi znakovi budućeg roditeljstva. Ljubav prema detetu se često pojavi sa dolaskom (neplanirane) bebe kući, iako je potrebno još određeno vreme da se razreše svi problemi koje je trudnoća prouzrokovala. Ipak, nikada ne narušavajte svoju i bebinu sigurnost. Veoma je važno da se okružite osobama od poverenja, koje mogu da vam daju dobre savete i budu nužna podrška.

Iskustva čitateljki

Iznenađenje

- Već smo imali petogodišnjaka kada nam se dogodila druga trudnoća. Do tada smo neprestano odgađali pomisao na još jedno dete, jer nismo imali volje da se iznova bavimo pelenama, neprospavanim noćima i dečjim bolestima, a nisam želela ni da opet stagniram na poslu. Osim toga, tek smo se bili finansijski zadužili zbog preuređenja kuće, kada smo saznali da sam trudna. Osećali smo nervozu, ali i neobjašnjivo olakšanje što će naš Boris ipak da dobije batu ili seku. Srećni smo što uz sebe imamo i roditelje, koji povremeno priskoče u pomoć. Tijana (32)

Rođenje

- Iskreno, nisam uopšte bila spremna da postanem majka! Bila sam jako mlada kada mi se rodila ćerkica. Prve tri godine su nam bile  izuzetno teške. Sama sam je odgajala i bila sam umorna, isceđena, zbunjena, strašno sam se mučila da spojim kraj s krajem. Međutim, ono što me je najviše oduševljavalo u svemu tome, jeste što me je zavisnost moje bebe od mene terala da nadvladam sve probleme. Postigla sam ono za šta se nikad nisam smatrala sposobnom, crpela sam energiju iz nečeg za šta nisam znala da postoji! Bilo je jako teško, ali me je to iskustvo promenilo. Rado kažem da sam rođena kada i moja kći! Kada sam je rodila, rodila sam i ženu kakva sam danas! Lana (41)

Tekst: Rahela Filip

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica