Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li trudnoća zaista traje 40 nedelja?

Pogrešan termin porođaja nije greška u izračunavanju. Nova istraživanja su pokazala da trajanje trudnoće može da varira i do čak 37 dana.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Naučni tim američkog Nacionalnog instituta za zdravlje sproveo je istraživanje u kome je učestvovalo 125 žena koje su pokušavale da ostanu u drugom stanju. U svakodnevnom uzorku urina ovih žena merena je koncentracija hormona kako bi se ustanovili tačno vreme ovulacije i oplođenja jajne ćelije. Samo 4 odsto beba je rođeno u okviru svog termina, dok njih 80 odsto stigne na svet dve nedelje ranije ili kasnijeRezultati su pokazali da trudnoća u proseku traje nešto više od 38 nedelja. Međutim, kada su naučnici iz analiza izbacili prevremeni porođaji, došli su do zaključka da dužina prirodne trudnoće može da varira i do čak 37 dana. 

"Bili smo pomalo iznenađeni rezultatima. Znali smo da se dužina trajanja trudnoće razlikuje od žene do žene, ali smo to ranije pripisivali greškama u prenosu gestacijske starosti", izjavila je za BBC dr En Meri Jukić.  

Sudija, koja je 6. avgusta objavljena u stručnom magazinu "Human Reproduction", je takođe otkrila i da postoje neki opšti razlozi koji određuju dužinu trajanja trudnoće, kao što su godine trudnice (kod starijih žena trudnoća obično traje duže), ali i težina majke na porođaju.

"Veoma je važno znati da su razlike u dužini trajanja trudnoće veće nego što smo raniji mislili. Ova studija će pomoći lekarima u donošenju prave odluke prilikom dileme oko intervencija u trudnoći", dodala je dr En Meri.

Trenutna procedura nalaže da se nakon 42. nedelje trudnoće primeni indukcija (izazivanje porođaja uz pomoć lekova). Međutim, to povećava rizik od porođaja pomoću forcepsa ili vakuuma.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica