Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripremite vodiče za kupovinu

Koliko dugo dojiti bebu, koja je čaša sa «piskom» bolja, koje od dva auto-sedišta izabrati za dete, u čemu izneti bebu iz porodilišta, koja je temperatura prostorije pogodna za kupanje… samo su neka u moru pitanja koja postavljaju ...

U nameri da se što bolje pripreme za najzahtevniju i najlepšu ulogu u životu, oni traže odgovore od majki, baka, komšinica, lekara... Najbolje je za savet pitati upravo mlade mame - one kojima je cela "problematika" odgajanja beba još uvek sveža u pamćenju. Bake često zaborave detalje, neki lekari ne idu redovno na edukacije i ne prate najnovije preporuke, a pravila i potrebe i roditelja i beba se menjaju.

Mama bira, tata kupuje

Roditelji danas mogu na Internetu, u časopisima, čak i u prodavnicama bebi opreme da nađu spisak stvari koje su bebici potrebne u toku prvih nekoliko nedelja. Bilo bi dobro da budući roditelji uz pomoć tih spiskova naprave svoj spisak i, ako su u mogućnosti - da pre porođaja obiđu radnje, pogledaju izbor bebi opreme i garderobe i posavetuju se sa osobljem oko kupovine. Tako buduća mama može da «izabere» sve što želi, a da kasnije otac, bake i deke kupe baš te stvari, po njenoj želji. Tako se izbegava da se majka oseća uskraćenom što nije učestvovala u najslađoj kupovini, a sa druge strane se olakšava onima koji kupuju, jer imaju tačan spisak i uputstva. U suprotnom, najčešće su izgubljeni u moru informacija, ne znaju razliku između zeke, štrample i benkice, Pampersa, švedskih i tetra pelena, da li za bebu treba kupiti garderobu kao za čitavu grupu u vrtiću, čak i da li je broj 62 dužina bebe ili obim glave...

Pažljivo biranje

Ukoliko se, ipak, ne odlučite za ovu varijantu, savetujemo vam da se krupnija oprema za bebu - krevetac, kolica, sedište za auto... pomno izabere unapred, jer će beba dugo da ih koristi, a i prilično koštaju, pa je neophodno da budu dobrog kvaliteta i da si sugurni i zdravstveno ispravni za dete, a praktični za roditelje.

Nepotrebna kupovina

Iako vam se možda jako dopala guralica ili ogradica, nemojte unapred da kupujete stvari koje beba neće odmah da koristi. Najpre, jer će bespotrebno da zauzimaju mesto u stanu, a može da se desi i da vam neko od prijatelja ili rodbine donese identičan poklon. Osim toga, nije na odmet skrenuti pažnju da  neke delove bebi opreme - o kojima, na primer, majka bebe možda ima negativno mišljenje (flašice, dubak...) ne treba nikako kupovati bez konsulatacije sa roditeljima. Takođe, kupite samo najneophodnije od garderobice, i to u nekoliko veličina, jer se može desiti da beba bude krupna, pa da joj garderobica već za koji dan bude mala. Pored toga, često se dešava da prijatelji koji dolaze da vide bebu - kupe nešto od garderobe, pa i na to treba računati.

Pitajte!

Nemojte se stideti da pitate prijatelje, komšije, rodbinu... za savet: koje su im se pelene, čaše, njihalice... pokazale kao najbolje. Uporedite kvalitet sa cenom i uvek pogledajte da li je proizvod zdravstveno ispravan i da li se preporučuje njegovo korišćenje (na primer, iako je kod nas u masovnoj upotrebi, fizijatri nikako ne preporučuju upotrebu dupka, a u Kanadi je zabranjen).

Ako nešto zaboravite

Čak i ako nešto zaboravite, ne paničite! Kada mama i beba stignu, uvek možete da u roku od sat-dva nabavite ono što im je potrebno. Mnogo je važnije da majka u tom važnom i osetljivom periodu oseti da ima podršku i pomoć cele porodice. Zato je ne dočekujte sa pakovanjem adaptiranog mleka (za svaki slučaj) - ako želi da doji, nemojte se "otimati" za bebu - koja bi ionako da spava... već pomozite majci u kućnim poslovima i pustite je da se odmori.

Ako niste tradicionalisti, pa hoćete unapred da kupite sve što je potrebno za bebu, ipak dopustite to zadovoljstvo i bakama i dekama - da i oni učestvuju u toj kupovini i nabave ono što žele za svoje unuke, jer je to početak jedne velike ljubavi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica