Obojeni deo očiju naziva se iris, a ono što vidimo kao boju očiju je zapravo samo kombinacija pigmenata (boja) proizvedenih u sloju irisa poznatom kao stroma. Postoje tri takva pigmenta:

  1. Melanin je žuto-braon pigment koji takođe određuje ton kože.
  2. Feomelanin je crveno-narandžasti pigment odgovoran za crvenu kosu. Uglavnom se nalazi kod ljudi sa zelenim i očima boje lešnika. 
  3. Eumelanin je crno-braon pigment obiluje tamnim očima. Određuje koliko će boja biti intenzivna.

Kombinacija pigmenata, kao i koliko su široko rasprostranjeni i apsorbovani u stromu, određuju da li će oko biti smeđe boje, lešnik, zeleno, sivo, plavo ili varijacija tih boja.

Na primer, smeđe oči imaju veću količinu melanina od zelenih ili očiju boje lešnika. Plave oči imaju vrlo malo pigmenta. Izgledaju plavo iz istog razloga iz kojeg nebo i voda izgledaju plavo - rasipanjem svetlosti tako da se više plave svetlosti reflektuje nazad.

Boja očiju je određena višestrukim varijacijama gena koji su zaduženi za proizvodnju i distribuciju melanina, feomelanina i eumelanina.

Svaki gen ima dve različite verzije (alele). Jednu nasleđujete od majke, a jednu od oca. Ako su dva alela određenog gena različita (heterozigotni ), osobina koja je dominantna se izražava (prikazuje). Osobina koja je skrivena naziva se recesivna.

Ako je osobina recesivna, poput plavih očiju, obično se pojavljuje samo kada su aleli isti (homozigotni). Smeđa boja očiju je dominantna osobina, a plava boja očiju je recesivna osobina. Zelena boja očiju je mešavina oba. Zelena je recesivna prema smeđoj, ali dominantna prema plavoj.

Jedan zanimljiv video može da nagovesti kakve oči će na osnovu vaše boje i boje očiju partnera imati vaše dete.

BONUS VIDEO: 

Trudnica uvlači stomak TikTok/kat_shultis

 (Yumama/T.A.S.)