Da li tata treba da prisustvuje porođaju? Potreba ili pomodarstvo? Želja žena koju očevi žele da ispune ili i samih očeva? U ovom pitanju postoje razne dileme, a mnoge mame se odlučuju za prisustvo tate na porođaju iz straha od akušerskog nasilja, a i zbog podrške partnera i ostvarivanje prvog kontakta tate i bebe.

Dr Vanja Milošević za emisiju 150 minuta pričao je kada bi trebalo dopustiti prisustvo tate na porođaju, a kada struka ipak mora da bude obazriva:

"Najlepše bi bilo kada bi se svaki porođaj ovako lepo završio, pa još imali prisustvo muškarca, tj, oca, onda bi bilo bespredmetno da pričamo o svemu ovome. Ali ima jedna neosporna činjenica da 2 do 3% porođaja ne možete uprkos svemu da predvidite, ni po svom toku, ni po ishodu, sa uvek računajući na mogućnost na komplikacije koje nekad morate da zbrinjavate ne po pitanju minuta, nego po pitanju sekundi. I to je onda taj razlog zbog čega smo mi vrlo obazrivi."

Dr Vanja Milošević objasnio je da se strogo vodi računa ko sme da bude u porođajnoj sali, kao i da se prisustvo tate unapred utvrdi da li je moguće zbog rizika od komplikacija:

"Ja sam uvek na strani žena, posebno na strani trudnice i porodilje, tu bi trebalo naći meru šta ženi uliva sigurnost. Imate trudnoću, a porođaj je samo završetak te trudnoće, koja je sama po sebi strašno velika opterećenost za ženu, po smislu i ishodu, čak mnogo više po pitanju deteta nego njenog života. Kada imate takvu situaciju, onda morate da učinite sve da toj trudnici maksimalno omogućite neku sigurnost, koliko god da je moguće. Ako ta sigurnost podrazumeva prisutsvo muškarca, zašto da ne, ali samo pod jednim uslovom, da i doktori, a i struka predvide o svim mogućim rizicima eventualnim. Porodilišta i porođajna sala, a ona je skoro isto kao i operaciona sala, upravo zbog toga što se dešava da brinemo o dva života, nekad i više. Zdravstveni radnici u sklopu same klinike ne mogu da defiluju tu. Vrlo se vodi računa ko može da uđe u porođajnu salu. Upravo da se ne bi narušila ta ozbiljnost nećega što je u suštini jako lep, uzvišen i neponovljiv događaj, u kome svi treba da se radujemo, pa i muškarci, ali moramo da budemo uvek obazrivi. I da se ne povodimo hitovima i pomodarstvima jer medicina to ne sme da dozvoli." 

"Mi treba da budemo taj oslonac u porodilištu. Da ako pacijentkinje požele prisustvo muškarca ili bilo kog člana porodice, da to omogućimo, ali samo ako to ne ugrožava taj tok porođaja koji mora uvek da bude nadgledan. Zato što komplikacije na koje možemo da naiđemo, mogu da nekad budu vrlo opasne, ako imamo i situaciju da vodimo više računa o ocu nego o majci. Mislim da oni ne bi bili pomoć na porođaju, samo bi nam odmogli." - objasnio je doktor i zaključio da je važno i da li ženi prisustvo muškarca uliva mir i sigurnost:

"Naravno,svi smo za to da od porođaja napravimo jedan uzvišeni čin kakav se ženi dešava jednom, dvaput ili triput, koji treba da ostane u najboljem sećanju, bez ikakvih trauma. Ako u tome doprinese prisustvo muškarca, zašto da ne."

Doktor je istakao da smatra da prisustvo muškarca na porođaju jeste iskustvo koje se pamti celog života, kao i da veruje da to pospešuje vezu tate i deteta, ali da je lekarima uvek interes iznad svega da se ne naruši sam proces porođaja, odnosno zdravlje mame i bebe.

BONUS VIDEO:

Kako muškarac brine o ženi posle porođaja  TikTok/datdiazcouple

(Yumama/T.A.S.)