Na Fejsbuk stranici Stop akušerskom nasilju, ova mama je podelila svoje iskustvo i kako to izgleda kada prosto niste u stanju da čujete i razumete uputstva koja vam lekari daju u važnom trenutku. Sve dođe na svoje kada imate sreće sa saosećajnim stručnjacima u koje imate poverenje.

"Igrom slučaja, porodila sam se u zemunskom porodilištu, iako je prvobitni plan bila privatna klinika. Naime, usled niza grešaka lekara koji mi je vodio trudnoću, početkom oktobra sam odustala od privatnog porođaja po savetima nekih malo pametnijih od mene i usmerila se na zemunsko porodilište. Krvavo sluzavi ćep je ispao oko 5 i 15 ujutro. Dok sam se ja spremila i pošla u bolnicu, stigla (samostalna vožnja 120km, bebac je poranio par dana od plana, nisam bila u Beogradu da čekam)...

Uglavnom, oko 9h sam bila na prijemu. Dilatacija 5, izađem da se nađem sa mojima oko preuzimanja stvari koje ne treba da se unose, ode i vodenjak na sred hodnika. Silazi moja doktorka, dilatacija 7cm nekih petnaestak minuta od prvog merenja, brzo idemo gore na karlične mere i klizmu...

Kao što je jasno, nema više vremena za epidural, samo malo mrsavog leka u venu protiv bolova, s obzirom koliko brzo ide sve. I malo pre samog podneva se rodilo naše prvenče. Ja sam oduševljena doktorkom, iako sam sigurna da ona nije oduševljena sa mnom. Ima čak i previše strpljenja za nekog ko sluša, ali mu do mozga ne dopire.

Usled tog mog neslušanja, tj moje nemogućnosti okretanja i ležanja u određenom položaju da se beba skroz sama namesti, je došlo do edema iznad leve klavikule (čitaj, povreda ključne kosti bebe). Čeka nas odlazak na kontrolu kod fizijatra oko 15.og dana, ali i sam načelnik je došao u nekom momentu i objasnio da se to prosto, odredjenim položajima bebe u naredno vreme od rođenja samo namesti.

Prvo sam bila u šoku kad se čovek pojavio u samoj sali, ono ko je ovaj sada i šta mi to govori dok se tresem i dolazim k' sebi, posle smo u sobi vec mnogo drugačije i razumnije pričali, zaista nisam bila sa mozgom na liniji u boksu posle porođaja.

Dva sata posle iz boksa idete u sobu, ja sam stigla prva, posle još tri super mame, nas dve sa prvom bebom, jedna sa drugom i jedna sa trećom, samo ta sa trećom bebom nije imala epiziotomiju.

Iz bolnice smo otpušteni posle 48 sat, tj u nedelju, 3.12. Zamolila sam za dodatni injekcioni doping protiv bolova, da se lepo vratimo kući.
Mali danas ima deset dana, lepo sisa, sve nam lepo ide, zadovoljna sam, pošli smo sa vitaminima, spava lepo, lepo klopa, kezi se stalno. Inače je pravilo otpuštanja bolnice 48 sat, ako nema nekih problema i ako se beba rodi pre podneva."

(Stop akušerskom nasilju/Yumama/ J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama