Trudnoća često zna da iznenadi pa dok se nadate jednom malenom srcu na ultrazvuku, doktorka ipak pokaže da imate dva, tri ili čak četiri. Međutim, Kara Vinhold iz Teksasa je tokom svoje trudnoće bila vrlo specifičan slučaj.

Nakon što je pretrpela dva pobačaja, rodila je blizance koji su zaista posebni jer su začeti u razmaku od nedelju dana. Odnosno, zatrudnela je dok je već bila trudna, što je poznato kao superfetacija.

Kada je otišla na prvi pregled kod lekara kako bi potvrdila trudnoću, videla se jedna gestacijska vrećica. Međutim, sledeći pregled je već doneo iznenađenje.

"Kada sam se vratila posle dve nedelje jer je zbog moje istorije doktor želeo da me kontroliše češće, u jednom uglu je bila mala vrećica sa još jednom bebom. Videli smo da je prva bila razvijenija, a druga je bila dosta manja", rekla je Kara.

Iako nisu začeti u isto vreme, oni su tehnički blizanci, jer su braća rođena u istom trenutku. Stigli su na svet u razmaku od šest minuta, u gestacijskoj dobi od 35 nedelja. Jedan od njih je rođen u 34. nedelji jer je začet kasnije.

Trudnica, trudnoća, ultrazvuk, blizanci
Shutterstock Trudnica koja nosi blizance gleda njihove slike sa ultrazvuka

Šta je superfetacija?

Kada se jajna ćelija oplodi spermatozoidom i dođe do začeća, ženski reproduktivni sistem prestaje da proizvodi jajne ćelije.

Ali vrlo retko se može dogoditi da se menstrualni ciklus ponovi i da se oslobodi nova jajna ćelija dok embrion već postoji. Još je ređe da će se ona takođe oploditi, ali dođe do toga. To se naziva superfetacijom, kada se spoje dva embriona različite gestacijske starosti.

Ovo su neidentični ili dizigotični blizanci (poznati kao bratski blizanci), jer su rezultat dve odvojene oplodnje, ali se razvijaju u materici u isto vreme. Oni mogu biti istog ili različitog pola i nisu ništa sličniji od bilo kog brata ili sestre, uprkos tome što su rođeni zajedno.

(Yumama)