Svetski stručnjak, dr Milan Milenković je gostujući u emisiji "Uranak" na K1 televiziji govorio o transplantaciji materice kao još jednom vidu šanse za roditeljstvo. Otkrio je da je Srpkinja (37) prva žena koja se uspešno porodila nakon što joj je presađena materica koju je donirala njena sestra, jednojajčana bliznakinja. Ona je 2018. godine na svet donela zdravog dečaka, a porođaj se obavio u Italiji, uz asistenciju srpskih stručnjaka dr Milana Milenkovića i profesora dr Miroslava Đorđevića.

"Ona se sada sprema i za drugu bebu. Pre nego što je urađena transplatacija mi smo zamrzli embrione. Uskoro bi trebalo da vratimo još jedan embrion i nadamo se da će dobiti još jedno dete. Ona je prva žena na svetu koja je dobila dete posle transplantacije materice jednojajčane bliznakinje, a to je ujedno i jedina transplantacija između jednojajčanih bliznakinja. Prvo živo rođeno dete posle transplatacije materice je bilo u Švedskoj u Geteborgu 2014. godine, a ovo je bilo 2018. godine", objasnio je dr Milenković.

Doktor je objasnio u čemu je razlika u ovom slučaju.

"Kada transplantirate jedan organ, pošto postoje imunološke razlike između osoba, a kako ne bi došlo do odbacivanja organa, dobijaju se lekovi protiv odbacivanja organa. Kao i kod transplantacije bubrega ili jetre, te osobe celog života piju lekove da organizam ne bi odbacio taj 'strani' organ. Kada imamo jednojajčane bliznakinje, one su potpuno iste i nije im potreban lek. Kod žena koje su dobile matericu, ona se odstrani posle prvog ili drugog porođaja kada žena neće više da rađa da ne bi uzimala te lekove do kraja života", rekao je dr Milenković.

Transplantacija materice

Doktor Milenković kaže da je proces transplantacije materice veoma komplikovan i zahtevan.

"Transplantacija materice je najkomplikovanija. Kada transplantirate bubreg, srce ili jetru, koji su dostupni, oni celog života ostaju takvi. Kada transplantirate matericu koja ima pet centimetara i nalazi se u maloj karlici, gde je toliko sve isprepletano sa jako komplikovanom anatomijom - krvni sudovi, nervi i vezivno tkivo, morate da imate u vidu da ta materica treba da poraste sa pet na 20 centimetara kako bi se rodilo dete, a to je suština. Treba povezati krvne sudove, pa izvaditi matericu od donora iz jedne tako komplikovane strukture i nepristupačnog prostora. Zatim treba spojiti krvne sudove kod recipijenta i to treba da ima dobru prokrvljenost. Ne sme ništa da se ošteti. Kada operišete karcinom treba da odstranite što više tkiva, a ovde treba da sačuvate što više tkiva. Operacija kod žene koja daje matericu traje između deset i 12 časova, a kod žene koja prima matericu četiri do šest sati", objasnio je doktor.

Bolnica, žena, trudnica, porođaj
Shutterstock Trudnica se priprema za porođaj

U svetu ima oko četrdesetoro dece koja su rođena posle transplantacije materice. Najviše u Americi i Švedskoj, a zatim Nemačkoj, Kini, Indiji. Međutim, doktor otkriva da je problem medicine taj što nema dovoljno donora u svetu koji bi svoju matericu da bi neko drugi dobio šansu za roditeljstvo.

"Nema donora. Imamo nekoliko kandidata za transplataciju materice i imamo dve žene koje imaju donore. Međutim, kod nas postoji vakuum ko će da radi i gde će da radi. Pokušavamo da dobijemo sve te dozvole. Tu ima dosta administrativnih procedura. Dugo sam radio u inostranstvu, a ovde je to dosta komplikovanije. Mnoge stvari koje su u nauci poznate i priznate, da bi ih radili ovde, moraju da prođu i vanadministrativne procedure koje samo usporavaju proces. Uslov je da žena koja želi da donira matericu ima decu. Matericu testiramo tabletama i hormonima da vidimo da li je funkcionalna", rekao je doktor, a onda objasnio i da li u ovim procedurama postoje rizici, i koji su:

"Kod transplantacije materice rizik kod donora koji daje matericu je na nivou jedne histerektomije kod karcinoma. Rizik je jako mali. Mi smo od 20 operacija koje smo radili imali dve komplikacije koje nisu uspele i gde je došlo do tromboze. Zbog krvnih sudova je došlo do odbacivanja organa. Kod jedne žene je došlo do infekcije posle tri meseca, pa smo morali da odstranimo organ, a kod jedne žene je bio povređen mokraćni put. Taj rizik je sveden na minimum jer se ta procedura razvijala deset, 15, 20 godina. Od transplantacije materice do začeća treba da prođe šest meseci, kada se vraća embrion. Trudnoća pre toga nije moguća jer se radi bez jajovoda, ali se uvek radi vantelesna oplodnja. Odmrznu se embrioni pa se posle vrate. Stalno imamo treninge na životinjama. To je kao vrhunski sport, morate stalno da trenirate da bi to bilo dobro."

Dr Milan Milenković.jpg
Printskrin, Youtube/K1 Televizija Dr Milan Milenković

(Yumama)