Sve više hrabrih mama širom Srbije otvoreno priča o svojim lošim iskustvima sa porođaja. Koliko god da je teško i potresno čitati ovako strašne priče, to je realnost i treba znati kroz šta sve žene prolaze i koliko su spremne da istrpe za dobrobit svog tek rođenog deteta. Ksenija iz Beograda ispričala je kako kaže svoju horor priču iz porodilišta u Višegradskoj.

Kako navodi imala je divnu doktorku koja je želela da je porodi, međutim na predlog svekrve koja je našla "vezu" u porodilištu Ksenija u poslednjem trenutku menja doktora i navodi da joj je to bila najgora odluka koju je donela. Iako joj je termin bio za Božić, ona na insistiranje svog "izabranog" doktora, koji nije želeo da pomeri svoj odmor, porađa se carskim rezom pre Nove godine. Po dogovoru odlazi u bolnicu gde je tri dana kako navodi služila kao "pokazna vežba studentima, koji su redom trpali ruke i prepipavali stomak", konačno dolazi dan porođaja:

"Ja već počinjem da krvarim, verovatno od silnog pipanja. Kažem to anesteziološkinji koja me već polaže na sto. Uz to pokušavam da joj objasnim da ne mogu da odmah legnem na leđa jer ću se onesvestiti (imala sam neki sindrom proširene ili kakogod vene i čim legnem na leđa, padnem u nesvest...ludilo). Žena me ignoriše i uporno gura na sto i psuje kako sam naporna i šta se sad bunim kad će oni sve da odrade a moje je samo bilo da raširim noge. Pre nego što sam uspela da odreagujem, šokirana komentarom, ona i neki ogromni medicinski brat me bukvalno pribijaju na sto i ona mi krvnički gura braunilu u venu. U tom trenutku, pošto imam slabe vene, krv kreće da šiklja a ja, pošto sam na leđima, padam u nesvest", počinje svoju ispovesti Ksenija i dodaje:

"Bude me iz iste takvom šamarčinom da sam mislila da su mi zube izbili. Ponovo me psujući teraju na leđa, s tim što ovoga puta i ja psujem njih i zahtevam dr "vezu" da se momentalno pojavi. U međuvremenu, iz probijene vene šiklja krv. Medicinski brat me ponovo nabija na sto i dok se ja otimam i opet padam u nesvest, ova mi nabija iglu u ruku i opet iz iste nesvesti budi šamarom. Nisam uspela da joj vratim jer su me vezali. I onda onesvestili anestezijom", ispričala je Ksenija.

Ona ističe da pre samog porođaja nije bila ni na ultrazvuku, niti su joj proverili srce, krvnu sliku, pritisak, što je jako važno zbog nastavka priče.

"Dr "Veza" dolazi da me obiđe, besan što mu nisam rekla da sam alergična. Nit znam na šta sam alergična, nit mi oni govore. Prebacuju me sutradan na odeljenje. U sobi krevet odignut skoro metar od zemlje, moram da se zalećem isečenog stomaka i skočim na isti. Kupatilo horor. Čekam da mi donesu moje dete. Stižu dve sestre sa valjuškicama koje su upravo nahranile i koje sada mi treba da podojimo. Moje dete ima zavoj na glavi. Pitam brkatu sestru zašto. "Isekao ga je dr po glavici. Imao je sreće, nije po licu", odgovara i odlazi i ostavlja me potpuno sleđenu sa uspavanim detetom koje je skroz umotano".

Bes koji je osećala u tom trenutku, ne može da opiše. I kako navodi i dan danas kada se seti tog dana sve joj se stegne i počinje da škrgoće zubima.

porođaj-carski rez.jpg
Shutterstock Porođaj carskim rezom

"Vraća se sestra da mi uzme dete posle imam utisak dve sekunde i u tom trenutku meni puca film. Čupam infuziju i kateter koji su zakačeni za mene i onako krvava i upšana jurim, letim, do ordinacije dr Veze u podrumu GAK-a, ulećem u istu, preskačem sto iza kog sedi sav nadobudan doktor i hvatam ga za grkljan. Šta sam mu urlala, ne sećam se. Sestru koja je pojurila sa mnom sam oduvala kao Marvelov superheroj. Tek kada su doveli nekog drugog lekara, onda su me on i sestra jedva skinuli sa ovoga. Falio mi je 15ak sekundi da mu iščupam grkljan. "treba da budem srecna sto ga nije pokacio po licu?!!!!!" Dr Veza šokiran odranog grla, sestra zgranuta sto sam je udarila, ovaj lekar što me drži ne zna šta da radi. Ja urlam, psujem, krvarim po ordinaciji i kunem im se svima da ću ih sve pobiti ako me iste sekunde ne puste i ne donesu sina odmah i da se nose svi u p*** m****, seme im se zatrlo. Da ću ih tužiti i progoniti do kraja sveta zbog ovoga", ispričala je do detalja Ksenija svoje pomračenje koje je doživela zbog onoga šta je doktor uradio njenom tek rođenom sinu.

"Mobilni su mi oduzeli da ne bih zvala i stvarno ih tužila, prijavila, mog dečaka su ostavili sa mnom, držali su me do 1. januara (porodila sam se 29. decembra) u bolničkoj sobi skoro pa zaključanu - dolazili samo da mi nabiju novu iglu i previju ožiljak meni i detetu i onda su me otpustili.Iz bolnice sam izasla kao smrdljiva, prljava narkomanka sa razbijenim venama, braunilom u vratu, podlivima na risovima stopala jer su mi tamo nabijali igle posto vene na rukama vise nisam imala. Mom detetu je ostao ožiljak na glavici koji je pokrila kosa, ali se vidi i svaki put kada ga pogledam, stegne mi se stomak".

Kako navodi Ksenija, policiju nisu zvali, valjda ih nije dovoljno napala. Ona je doktora "vezu" prijavila Zaštitniku pacijenata, ali kako je doktor "bio veliko m***", od toga nije bilo ništa.

"Pošto sam imala samo dva meseca da provedem sa detetom (počela sam da radim kada je moje magare napunilo tri meseca), nisam se bavila vise time. I eto", završila je svoju bolnu ispovest Ksenija.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)