Ukoliko očekujete da se u vašu porodicu uskoro useli jedan dečak, a već uveliko razmišljate o imenu za bebu i ljubitelji ste srpskih imena, donosimo vam tri koja nikada ne izlaze iz mode.

Sva tri imena počinju sa slovom P i nosile su ga brojne generacije, a roditelji ih i danas rado biraju za svoje mališane. Veoma su zvučna i nose predivna značenja.

Tri srpska muška imena sa početnim slovom P koja ne izlaze iz mode:

Petar

Muško ime Petar raspostranjeno je širom sveta, posebno u hrišćanskim zemljama. Apostol ovog imena zaslužan je za njegovu popularnost kroz vekove, a poreklo vodi od grčke reči "Petros" (πέτρος), u značenju stena, kamen.

Pavle

Muško lično ime Pavle je poreklom iz staro-grčkog jezika, ali se smatra takozvanim "biblijskim" imenom, te je logično i veoma je popularno u zemljama pre svega pravoslavne veroispovesti, jer je jedan od dvanaest Hristovih apostola, nosio ime Apostol Pavle.

Veruje se da je proisteklo od grčke rači "Paulos" ili od latinskog imena "Paollos" i često se daje dečacima koji su sitni na rođenju ili koji su rođeni pre vremena. Ime Pavle "onaj koji je sitne građe"; "onaj koji je nizak"; "muškarac koji je mali rastom".

Beba, dečak
Shutterstock Beba dečak

Predrag

Ime Predrag spada u stara slovenska imena, već pola veka je veoma popularno na našim prostorima. Predstavlja jednu složenicu koja potiče od dve staro-slovenske reči, prefiksa "pre" i imenice "drag" te ima značenje – previše drag ili pak superlativno, najdraži.

Stoga je i značenje imena Predrag lako pretpostaviti - "on je dragocen" i "on je najdraži", mada se često mogu čuti i malo šira tumačenja - "on je dugo očekivan", "on je dugo željen", "on je najvažniji".

(Yumama)