Carski rez je hirurški zahvat koji podrazumeva pravljenje reza na trbuhu i na materici i porođaj vaše bebe kroz taj rez. Može biti planiran, kada se unapred zna da postoji nemogućnost vaginalnog porođaja, ili hitan, kada u toku porođaja dođe do pojave komplikacija zbog kojih je suviše opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Međutim, uprkos brojnim informacijama, još uvek kruže jako puno dezinformacija, koje iako ponekada mogu biti bezazlene (a ponekada i opasne), često izazivaju strah kod mnogih žena.
Ovo su najčešći mitovi i zablude o porođaju carskim rezom u koje se veruje:

Carski rez ne boli

Iako je u pitanju operacija koja se radi pod anestezijom, mnoge žene smatraju da je ovo najbolji način da se porode. Međutim, ne može da se izbegne bol, koji u ovom slučaju dolazi nakon porođaja.

Nakon jednog svaki sledeći porođaj mora da bude carski

Vaginalni porođaj nakon carskog reza se sve češće izvodi ali o tome mora isključivo da odluči vaš ginekolog. Da li ćete sledeći put moći da se porodite vaginalno zavisi od razloga zbog kojih je prvi put bio carski rez.

Neću moći da dojim

Ovo je najčešća zabluda, zbog koje mnoge žene u startu odustaju od dojenja, misleći da ih ova operacija sprečava da dobiju mleko. Sam porođaj carskim rezom neće uticati na proizvodnju mleka. U svakom slučaju možete da očekujete izazove na samom početku ali to nikako ne znači da nećete uspeti i da nećete dojiti svoju bebu.

Carski rez, ožiljak
Shutterstock Rana od carskog reza

Danima nakon carskog reza nema kretanja

To nikako nije tačno! Nakon porođaja carskim rezom preporuka je da ustanete i šetate kako bi se telo pokrenulo i sa ciljem da se spreče komplikacije koje mogu nastati nakon ovakvog načina porođaja. Nemojte očekivati da će prva šetnja biti laka, ma koliko kratka bila, a i za ustajanje će vam biti potrebna pomoć.

Oporavak od carskog reza je lakši od vaginalnog porođaja

Iako se često kaže da je period oporavka jednak, oporavak od carskog reza je često teži i potrebno je telu dati više vremena i pažnje. Mada bez obzira od tipa porođaja, to najviše zavisi od same žene, neke se mnogo brže oporave, a nekim treba više vremena. Važno je samo da ne silite brz oporavak i da se pridržavate pravila i saveta lekara, kako ne bi došlo do kompikacija.

Carski rez ne izaziva postporođajno krvarenje

Bez obzira na vrstu porođaja, sve žene prolaze kroz postporođajno krvarenje iz materice, jer je to prirodan proces čišćenja nakon rođenja bebe. Zato pripremite se kao i sve porodilje i nabavite uloške na vreme.

(Yumama)