Sve više žena se opredeljuje za epidural prilikom porođaja u nadi da će makar malo ublažiti bolno i neprijatno iskustvo rađanja.Epiduralna anestezija se danas često primenjuje u akušerstvu. Reč je o regionalnoj anesteziji kojom se blokira bol prilikom porođaja. Zapravo se radi o anelgeziji, jer je cilj uklanjanje bola, a ne kompletan gubitak osećaja u određenoj regiji.

Kombinacija anestetika i analgetika ima dvojaku ulogu: anestetik ima zadatak da blokira nervne završetke i tako onemogući okidanje nervnih impulsa, dok je zadatak analgetika da utiče na bol u kičmenoj moždini. Buduća majka će sve vreme biti budna, dok će epidural delovati samo na bol, ali ne i na svest. Iako sve više žena potvrđuje koliko je epidural delotvoran, i dalje postoji veliki strah kod mnogih trudnica da li može da naškodi i bude opasna za mamu i bebu.

Epidural, porođaj
Shutterstock Epidural tokom porođaja

Najčešća dilema se vezuje za strah da li ukoliko se dobije ova vrsta anestezije postoji rizik da izazove nepokretnost - stručnjaci ističe da to apsolutno nije tačno. Igla koja se koristi je izuzetno tanka kao vlas kose, pa čak i da dodirne ili ubode kičmenu moždinu, ništa loše ne može da se dogodi. Pacijentkinja može da oseti trnce kako joj prolaze kroz nogu i dok epidural deluje sigurno nećete osećati donji deo tela, ali onog trenutka kada se dejstvo smanjuje ili prestaje, vama se sve jako brzo vraća u normalu.

Najčešći neželejni efekti epidurala mogu da budu:

  • Svrab - određeni lekovi koji se koriste za epiduralnu terapiju (obično opiodi), mogu da izazovu ovu vrstu neprijatnosti.
  • Nizak krvni pritisak - kada dobijete ovu vrstu anestezije, u većini slučajeva krvni pritisak se sroza, ali tu je ginekolog koji će pratiti vašu situaciju.
  • Mučnina - vrlo je moguće da je osetite kada se plasira epidural.
  • Groznica - ako se ostavi duži vremenski period, može da izazove groznicu, posebno ako se primenjuje duže od šest sati ( ovo je češće kod prvog porođaja).
  • Poteškoće pri mokrenju - pošto epidural umrtvljuje nerve koji signaliziraju kada treba da piškite, najčešće se tokom porođaja ubacuje kateter kako biste redovno praznili bešiku.
  • Bol u leđima - nakon prolaska dejstva epidurala, normalno je da osetite bol u donjem delu leđa, ali bi on trebao bez problema da nestane nekoliko dana nakon rođenja.

I dalje ova vrsta anestezije ima više svoje prednosti nego mane. U svakom slučaju ukoliko imate neke nedoumice konsultujte se sa vašim ginekologom i anesteziolgom da li smete da primite epidural i da vam detaljno objasne celu procedur kako biste razbili svaku predrasudu i bili mirni tokom porođaja.

(yumama)