Spavanje u trudnoći može da bude problematično, posebno ženama koje su navikle da spavaju na stomaku. Nije retko ni da se jave nesanice u trudnoći, a evo šta ginekolog preporučuje kada je spavanje u trudnoći u pitanju.

"U prvom tromesečju nema problema sa položajem za spavanje jer se materica nalazi u maloj karlici i ne smeta pri spavanju, dok u drugom tromesečju materica izlazi iz male karlice i samim tim je otežano spavanje na stomaku. Međutim, iako se mnoge trudnice plaše spavanja na stomaku, treba da znate da u drugom tromesečju to neće štetiti bebi jer je ona zaštićena i pliva u plodovoj vodi", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i akušerstva za Miss7mama.

Ona zatim objašnjava šta se dešava u trećem tromesečju kada stomak dostiže najveći obim.

"U trećem tromesečju materica je veća i tada trudnice teže spavaju. Spavanje na stomaku gotovo je nemoguće i preporučuje se spavanje na boku", rekla je doktorka i naglasila da spavanje na leđima nije preporučljivo.

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica spava

"Ne samo kada spavaju na leđima, nego i kada leže, neke trudnice mogu da osete slabost i nedostatak vazduha, a razlog je pritisak na donju šuplju venu koja ometa cirkulaciju krvi. Zbog poremećene cirkulacije krvi majke to može da se reflektuje i na dete, prilikom ultrazvučnog ili CTG pregleda u ležećem položaju. Zato trudnica treba da leži na boku, a najbolje je na levom boku. Prema istraživanjima, na levom boku je najbolja cirkulacija krvi, na taj način beba dobija najviše krvi, kiseonika i hranljivih materija i tada se najbolje razvija", savetuje ginekološkinja i dodaje da trudnicama može od pomoći da bude i trudnički ili jastiuk za dojenje postavljen između nogu ili ispod stomaka dok leži na boku i namesti se tako da joj bude udobno.

(Yumama)