Kolica za bebu su vrlo isplativa investicija, a kako vaše dete u njima provede više faza razvoja, bitno je razmišljati o svemu i obezbediti udobnost deci.

Ovo su stvari o kojima treba da razmišljate kada birate kolica:

Položaj

Ukoliko ćete u kolicima voziti novorođenče imajte na umu da sedište mora da se spušta do ležećeg nivoa, te je dobro da ima nekoliko nivoa podešavanja.

Sklapanje

Proverite kakvi su mehanizmi za rasklapanje i sklapanje kolica iisprobajte ih još dok ste u prodavnici da biste se uverili da nisu komplikovani za rukovanje. Razmišljajte o tome da ćete u nekim momentima šetati sami sa bebom pa bi sam mehanizam trebao da bude jednostavan i lak za sklapanje, da eventualno možete da ih sklopite jednom rukom.

Visina ručki

Takođe visina ručki i njihova pokretljivost su važni. Dobro bi bilo da se visina može podešavati da mogu da odgovaraju svakome bez obzira na visinu. Najbolja visina ručke je ta da vam je u visini struka.

Sigurnosni pojasevi

Sigurnosni pojasevi moraju da funkcionišu savršeno zbog bezbednosti deteta, pogovo kada dete počne da sedi. Pojasevi na standardnim kolicima se uglavnom postavljaju na tri tačke, stavljaju se preko detetovih ramena i između nogu. Ukoliko su kolica namenjena za neravne terene onda se pojasevi vezuju u pet tačaka.

Obratite pažnju na sigurnosne pojaseve
Shutterstock Obratite pažnju na sigurnosne pojaseve

Ručka koja može da se podešava

Postoje kolica kod kojih ručka može da se premesti tako da dete bude okrenuto ka vama. Ova vrsta kolica su praktična ukoliko se dete uznemiri ili ukoliko mu ide sunce u oči.

Bezbednost deteta treba da bude najvažnija

Kolica ne smeju da imaju otvore gde mališani mogu da zaglave prstiće (posebno proverite kakav je mehanizam zatvaranja i otvaranja), treba da budu čvrsta i stabilna, jer ne treba očekivati da će dete sve vreme mirno sedeti u njima.

Veličina kolica

Ukoliko živite u zgradi mnogo je bolje kupiti lakša i manja kolica, koja su laka za prenošenje i premeštanja. Takođe liftovi u zgradama nisu iste širine pa bi bilo dobro da pre kupovine premerite lift da biste bili sigurni da će kolica stati. Pored lifta važno je proveriti i širinu ulaznih vrata, ali i veličina gepeka isto tako određuje koja veličina kolica vam odgovara.

Težina kolica

Teža kolica su stabilnija i sigurnija, međutim lakša kolica su lakša za transpot ili ukoliko je potrebno da ih prenesete preko stepenika kada ste sa detetom.

Obratite pažnju na težinu kolica
Shutterstock Obratite pažnju na težinu kolica

Točkovi

Veći točkovi omogućavaju udobniju vožnju i izdržljiviji su na neravnim terenima, pa ukoliko planirate da dete vozite na izlete ili bilo gde gde je neravni teren veći točkovi su preporučljiviji. Bitno je da točkovi mogu da se okreću i da se po potrebi zakoče.

Materijal

Uvek je praktičnije da materijal na kolicima može lako da se održava. Šuškavi materijali se lakše brišu od pamučnih materijala. Navlaka na kolicima bi trebalo da se skida i da može da se pere u mašini, i da se nakon pranja lako postavi na kolica. Boja materijala je vaš izbor ali neutralne boje i za devojčice i za dečake su uvek dobar izbor ukoliko planirate još dece.

Krov

Krov je veoma bitan na kolicima jer štiti dete od sunca, kiše, vetra. Porerite koliko krov može da se spusti ukoliko imate kolica gde ručka ne može da se premesti na drugu stranu. Na krovu može da bude prozor kroz koji uvek možete da vidite dete.

Korpa

Korpa na kolicima je veoma praktična jer u nju možete da stavite sve potrebne stvari za šetnju kao i za kupovinu. Stavljanje stvari u korpu je uvek sigurnije jer ukoliko je velik teret na ručkama kolica mogu da se prevrnu.

Navlaka za noge

U sklopu kolica često možete dobiti i navlaku za noge koja se pomoću rajferšlusa vezuje za podlogu. Veoma je dobra za zimu jer ne morate da stavljate ćebe da bi zaštitili dete.

Obratite pažnju na prateću opremu kolica
Shutterstock Obratite pažnju na prateću opremu kolica

Navlaka za kišu

Ova navlaka se takođe dobija uz većinu kolica, praktična je što u svakom momentu možete da je postavite na kolica veoma brzo i jednostavno ako počne da pada kiša ili sneg i dete će uvek biti zaštićeno.

Koji tipovi kolica postoje?

Standardna kolica

Sedište je podesivo u tri položaja ali uglavnom nisu lagana za prenošenje. Postoji veliki izbor modela standardnih kolica, kao i dodataka koji idu uz određeni model (navlaka za kišu, suncobran, postolje sa prostorom za čašu ...).

Kolica sa korpom za novorođenče

Korpa koja se montira na kolica je praktična u prvim mesecima, međutim čim je beba preraste više se ne koristi.

Kolica sa autosedištem

Ovaj tip kolica je praktičan jer automatski dobijate autosedište koje je obavezno za korišćenje od prvog dana. Lako se montira na kolica pa ukoliko beba spava možete je samo prebaciti u kolica a da je ne ometate. Postoje i kolica sa autosedištem i korpom, to su kolica 3 u 1. Autosedište ili korpu možete koristiti i kao nosiljku ali mana je što je dosta teška.

Kišobran kolica

Postoje malo veća kišobran kolica koja imaju velike točkove, lako se njima upravlja, ali nisu sasvim lagana. Drugi tip kišobran kolica idealan je za veću decu, lagana su, imaju male točkove i sa njima se takođe lako upravlja. Idealna su za putovanja i praktična za transport. Uglavnom nemaju podesiv naslon pa se koriste tek kada dete počne da sedi. Kada kupujete kolica gledajte da imaju krov da biste zaštitili dete od sunca.

Kolica za blizance

Ova kolica moraju da budu prilagođena i za bebe od rođena, što znači da im se položaj podešava na tri nivoa. Postoje kolica čija su sedišta jedna do drugog i samim tim kolica su šira i teža su za prolazak kroz svaka vrata pa su praktičnija kolica gde su sedišta jedna iza drugog.

Kolica za blizance
Foto: Shutterstock 1185025993 Kolica za blizance

Koja dodatna oprema mi je potrebna za kolica?

Dodatna oprema za kolica nije neophodna ali može da bude praktična. Ona se posebno kupuje u zavisnosti od potrebe.

Suncobran

On se koristi kao dodatak za kišobran kolica koja ne poseduju krov. Mogu se nađi u više veličina, dezena i boja.

Igračke koje mogu da se postave na kolica

One nisu neophodne ali mogu da budu zanimljive u početku kada se dete navikava na kolica ili kada idete u duže šetnje. Pre sklapanja kolica moraju da se skinu, pa mogu da budu nepraktične kada morate sami da sklopite kolica.

Torba

Ukoliko niste dobili torbu uz kolica potrebno je da je nabavite jer su veoma praktične jer u nju možete da spakujete sve neophodne stvari za bebu kada idete u šetnju.

(Yumama)