Dok ste trudni, važno je brinuti o svom zdravlju, kako fizičkom tako i psihičkom jer vaša beba u stomaku sve oseća. Prema jednoj studiji, nerođene bebe primaju signale kroz majčino telo, pa one utiču na to kako se beba oseća.

Trudnoća je vreme kada žena oseća naboj pozitivnih emocija, i treba ih maksimalno iskoristiti. Što se bolje vi osećate, vaše dete će biti zdravije i srećnije.

Evo u čemu beba uživa dok je u materici:

1. Slatka hrana

Bebe počinju razlikovati ukuse od 13. do 15. ndelje trudnoće. Amnionska tečnost ima ukus hrane koju jede majka, a bebe je gutaju pa se naviknu na različite ukuse.

Želja za hranom kod trudnice se razvija u materici. Dakle, ako želite da budete sigurni da će vaša beba u budućnosti dobro jesti, tokom trudnoće jedite raznoliku hranu.

Bebe posebno vole slatko jer ih priprema za dojenje.

Trudnica i beba uživaju u slatkoj hrani
Shutterstock Trudnica i beba uživaju u slatkoj hrani

2. Tople kupke

Kada su bebe dovoljno velike da njihove pokrete možete primetiti ispod kože stomaka, mogu osetiti promenu temperature. Zato im je vruća kupka neugodna, a može biti i opasna. Topla kupka, naprotiv, čini bebu smirenom i opuštenom.

Zvuk vode može pomoći vašoj bebi da se opusti. Da bude još bolje, prelijte trbuh vodom da se opusti.

3. Milovanje stomaka

Receptori za dodir počinju se razvijati oko 8. nedleje trudnoće, a oko 20. nedelje bebe su dovoljno velike da osete i spoljašnji dodir. U tom razdoblju mogu uživati ​​u maženju majčinog stomaka.

Ovo je sjajan način povezivanja, a čak i tata može biti uključen u proces. Koristite ulja ili kreme za masažu te laganim pokretima milujte trbuh uz ugodnu i opuštajuću muziku.

Milovanje stomaka oseća i vaša beba
Shutterstock Milovanje stomaka oseća i vaša beba

4. Slušanje glasa

Od 25. i 26. nedelje bebe počinju reagovati na buku koju čuju izvan maternice, a budući da im se vaš glas čini jasnijim od bilo koga drugog, nauče da ga prepoznaju. To im daje udobnost i sigurnost ali i signalizira da je sve u redu.

Odličan način da razvijete odnos sa bebom je da je naviknete na zvuk vašeg glasa, pa čitajte ili razgovarajte sa njom. Bebe vole da slušaju druge glasove, posebno tatin, jer lakše razlikuju dublje tonove.

5. Slušanje muzike

Prenatalna muzika ima nekoliko prednosti. U slučaju majke, proizvodi hormon serotonin i podstiče oslobađanje endorfina, koji se takođe prenose na bebu. U slučaju bebe, muzika stimuliše osećanja i podstiče razvoj mozga.

Slušajte muziku, jer je vaša beba može čuti baš kao i vi. Razmislite o koncertima klasične muzike i izložite svoju bebu različitim zvukovima.

Muzika utiče i na vašu bebu
Shutterstock Muzika utiče dobro i na vašu bebu

6. Redovno vežbanje

Ključ za odabir prave vežbe tokom trudnoće je sledeći: ona bi trebala da bude sigurna, prikladna i odobrena od lekara.

Kardio vežba je najbolja vrsta aktivnosti u ovom dobu. Bebino srce se tako bolje razvija i bebe su jače ako njihove majke redovno vežbaju. Kardio vežbe usporavaju otkucaje srca, što je dobro za bebu.

7. Vaš odmor

Period vašeg godišnjeg odmora najbolji su trenuci zabave! U vreme kada se vi odmarate, bebe su zauzete, jer im ni jedna vaša dnevna aktivnost, pokret i rutina ne daju priliku za toliko kretanja kao kada se vi odmarate.

Tada počinju vežbati akrobacije i uvežbavati nove pokrete. Takvi nastupi ne traju dugo. Pred kraj trudnoće beba će se kretati 70 do 90 minuta dnevno, pa će režim kretanja dobiti neke obrasce.

Odmorite, važno je i za vašu bebu
Shutterstock Odmorite, važno je i za vašu bebu

8. Mamin smeh

Ultrazvuk pokazuje da se fetusi počinju bacati gore-dole kada se njihove majke smeju. To je zbog mišićnih kontrakcija. Hormoni sreće koji se oslobađaju kada se majka oseća odlično utiču na to da i beba uživa.

(Yumama)