Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAME SU ODLUČNE - ŽELIMO DA SE UKINE IZRAZ CARSKI REZ: Žene su pronašle bolji naziv za ovu vrstu porođaja, evo i zašto

Mame su odlučile da carski rez zovu drugačije. Pogledajte o čemu se radi.

 mame zele da promene termin carski rez_1143651527 Izvor: Shutterstock

Džordan Grisom je bila prilično razočarana kada je saznala da ne može da se porodi prirodnim putem. Carski rez je bio poslednje što je želela kada je saznala da je trudna jer je, kako kaže, bila pod uticajem predrasuda okoline da to nije "pravo rađanje". Ipak, u tome ju je razuverila njena dula (žena koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci pre, tokom i neposredno nakon porođaja) Flor Kruz, kada je nazvala takvu vrstu porođaja "trbušnim rađanjem".

možda vas zanima

Izraz "rađanje stomakom" odnosi se na carski rez, a osmišljen je za osnaživanje žena koje se mogu osećati kao da su propustile iskustvo prirodnog porođaja. Kada govorimo o carskom rezu, to se često shvata na način kao da se nešto dogodilo ženi, umesto da je ona nešto učinila. Međutim, fraza "rađanje stomakom" vraća moć nazad majci, tvrde žene koje su pokrenule ovu inicijativu.

"Za mene je pojam rađanje stomakom upravo ono što je i carski rez. Rodite svoje dete kroz stomak. Puno je žena koje se osećaju kao da su "zakazale" jer su se porodile na carski rez, a to jednostavno nije tako. Korišćenje pojma "rađanje stomakom" ukazuje upravo na glavnu poentu, a to je da smo i mi rodile", kaže 28-godišnja Džordan.

Kruz ističe kako uvek upotrebljava termin "rađanje stomakom". Objašnjava da se i sama porodila na carski rez i da se u tom trenutku osećala kao da joj je oduzeta njena moć. Ali, kada se susrela sa pojmom rađanje stomakom, upalila joj se lampica u glavi.

Sada svesno pokušava da koristi taj termin, što na poslu što u privatnom životu, a otkrila je i kako novi termin, osim što osnažuje majke, izaziva i znatiželju kod drugih ljudi koji nisu upoznati s njim. Takođe, istovremeno podstiče na više razgovora o hirurškom rađanju uopšteno. Preimenovanje carskog reza u rađanje stomakom za nju je podsticajni potez, jer prikazuje pozitivan jezik koji može otkloniti negativne strahove, uverenja i emocije zbog takve vrste porođaja.

Kada kažemo carski rez, to više ukazuje na hirurški zahvat, nego na lepotu rođenja deteta. Novi naziv osigurava svim majkama da se osećaju ravnopravno. 

Anketa

Koji termin vi radije prihvatate?

  • Rađanje stomakom

    52.17% (12)

  • Carski rez

    47.83% (11)

Koji termin vi radije prihvatate?

Rezultati

yumama/zena.blic

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica