Sa jedne strane osetite lakat stranca koji prolazi, sa druge sami zakačite o elemente u kuhinji. Čini se da vaš trudnički stomak istrpi neverovatan broj udaraca u danu.

"Koliko uopšte moj stomak može da podnese?"

Nema potrebe da se brinete baš svaki put kada neko ili vi sami udarite stomak. Teško da će to povrediti vašu bebu.

"Majka priroda je obezbedila sigurno okruženje za fetus, sa amionskom tečnošću i mišićima koji štite stomak", ističe doktorka Oven Montgomeri.

Kada bi trebalo da se zabrinem i obratim lekaru?

Iako je beba zaštićena, recite lekaru da ste se udarili u stomak. Ukoliko je potrebno, pozvaće vas da dođete da pogleda rad bebinog srca.

Ukoliko primetite da beba nije aktivna, obavezno je da odete lekaru. Takođe, lekaru morate otići ako primetite krvarenje, sekret ili grčeve u narednih 12 sati.

Teški poslovi i jaki udarci mogu biti opasni. Neki udarci su trauma za stomak, pa dolazi do abrupcije placente. To je stanje u kom se placenta odvaja od zida materice. Tada može doći do krvarenja ili kontrakcija. To u najvećem broju slučajeva neće naškoditi bebi.

Budite naročito obazrivi da se ne okliznete ili ne padnete. Pazite kako hodate po lišću, mokrom putu, snegu. Obratite pažnju kako ulazite u kadu i izlazite iz nje. Kada se vežete u automobilu, pojas neka ide ispod stomaka, a ne preko.