Završnom činu svake normalne trudnoće prethode kontrakcije, manje ili više bolne. Posle kontrakcija, sledi rođenje deteta. Međutim, ima situacija koje zahtevaju dodatne intervencije. Jedna od takvih mera jeste indukovanje porođaja. O tome nam je govorila dr Branka Janković, ginekolog-akušer porodilišta Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zvezdara".

Šta je indukcija u porođaju?

- Indukovanje je izazivanje ili započinjanje porođaja, što je ponekad neophodno.

Kako teku pripreme, kao i tok dejstva indukcije?

- Pripreme ili preduslovi podrazumevaju: ispražnjenu mokraćnu bešiku, normalan CTG, zdrav rad srca ploda i povoljne karlične mere.

Kada se započne indukcija, važno je da se aparatom i zapisom povremeno prati srčana akcija ploda, kao i materične kontrakcije - reč je o kardiotokografiji (CTG). To se radi do momenta kada se steknu uslovi da se žena prevede u porodilište, gde se prokida vodenjak i dodatno podstiču dalje kontrakcije. Time započinje aktivna faza porođaja. Stalni nadzor je neophodan za pravilno vođenje toka porođaja, donošenje pravih procena i odluka na vreme, a sve u cilju dobrobiti majke i njene bebe.

Kada se i zašto akušer odlučuje na indukciju?

- Donesena trudnoća traje 40 nedelja. Porođaj obično započinje spontano, nekoliko dana oko izračunatog, očekivanog termina. 

S obzirom na tip i dužinu menstrualnog ciklusa žene, teško je pouzdano predvideti termin porođaja. Samo se manji procenat žena porađa baš na taj dan. Danas je važeći stav da se može dozvoliti trajanje trudnoće do 42. pune nedelje, računajući od prvog dana poslednje menstruacije. U praksi, ginekolozi se sa više izvesnosti oslanjaju na objektivne parametre u proceni rasta i starosti trudnoće, što omogućava ultrazvučni pregled.

U danima posle navršene 40. nedelje, trudnice se intenzivnije kontrolišu, da se ne bi propustili znaci eventualnog pogoršanja stanja ploda i starenja posteljice - takozvana  patnja ploda. I da se, ujedno, ne prenagli sa donošenjem bebe na svet.

Oba ekstrema imaju rizike. Prevremeno rođena beba može da ima problema sa funkcijom disajnih organa i usporenom adaptacijom na nove uslove. Posteljica posle 40 nedelja delimično gubi sposobnost prenošenja krvi. Starenje posteljice, u suštini, prati zapušenost brojnih kapilara od kojih se ona sastoji. Smanjuje se njen kapacitet, a time plod dobija manje hranljivih materija i kiseonika, pa počinje da stagnira, čak i da se "guši".

Procenom CTG-a, izgleda talasa protoka u krvnim sudovima ploda i majke, ultrazvučnom procenom ponašanja ploda i količine vode oko njega - imamo dobar uvid u zdravstveno stanje nerođene bebe. Stoga intervenišemo u najpogodnijem momentu po plod, kako bi se izbegle navedene opasnosti. Smisao indukcije jeste u smanjenju broja hitnih operativnih porođaja, to jest carskih rezova.

Kako i čime se indukuje porođaj?

- Po metodi, indukcija može da bude medikamentozna ili mehanička. Poznati lekovi koji pokreću mehanizme porođaja su prostaglandini. Od mehaničkih metoda, raspolažemo kateterima. Obe metode su podjednakog učinka, što pokazuju sprovedene studije u svetu.

Lekovi su u obliku vaginalnih tableta ili gelova. Kateteri se uvode kroz grlić materice, pa se balon na vrhu postavi tik iznad grlića, a ispred prednjačeće glave ploda, i napuni fiziološkim rastvorom do izvesne mere. Pritiskom na grlić se obezbeđuje njegovo skraćenje i izravnavanje. Preduslov je da grlić materice bude bakteriološki čist pre postavljanja balon-katetera. Prostaglandini svojim hemijskim delovanjem postižu isti efekat na grlić.

Od čega zavisi izbor metode koja će se primeniti?

- Izbor metode može da zavisi od pariteta trudnice (prvorotka, drugorotka, trećerotka, višerotka) i stanja grlića. Kateteri su pogodniji  kod višerotki, kod kojih postoji izvesna prolaznost kanala grlića, a lekovi kod čvrstih, zatvorenih grlića. Efekat je isti. Kateter se eliminiše sam, kada se grlić otvori dovoljno za prokidanje vodenjaka i nastavljanje aktivne faze porođaja. Ukoliko ne ispadne sam, lekar ga odstranjuje, najkasnije posle 12 sati.

Jesu li kod indukovanog porođaja kontrakcije jače i više bolne?

- Kontrakcije koje se pokrenu, postaju bolne i registruju se na

CTG-u. Intenzitet im nije jači, ali se može reći da kreću naglo, manje postepeno nego kod spontanog porođaja.

Da li indukcija može biti štetna po majku i plod?

- Rizici za majku postoje u slučaju pogrešne akušerske procene, ako se ne shvati fetomaternalna disproporcija. Prostaglandini mogu češće da dovedu do pojave učestalijih kontrakcija, nego pri korišćenju mehaničke indukcije. To je vezano i sa rizicima po plod, u smislu odstupanja u brzini rada srca i promena ritma, odnosno znacima pretećeg gušenja ploda, ako dođe do produženih kontrakcija.

Ima li situacija kada se indukcija nipošto ne primenjuje?

- Indukcija se ne vrši posle prethodnog carskog reza, kod karličnog stava ploda, procenjene disproporcije veličine ploda i karličnih mera majke, anomalija karlice majke, prednjačeće posteljice i višeplodnih trudnoća.

Teskt priredila Mirjana Ajbl