Svi znamo da trudnoća donosi velike promene na ženskom telu, među koje spada i opadanje kose, nažalost. Ipak, dobra vest je to što će ovo proći i kosa može izgledati ponovo isto kao i pre porođaja.

Zašto dolazi do opadanja kose posle porođaja?

Tokom trudnoće ćete verovatno biti presrećne zbog svoje guste i bujne kose. Nekad se može desiti da bude suvlja nego inače, ali tu će vrlo lako pomoći maske i balzami za kosu. Trudnoća će zaista dati život vašoj kosi, i sve to zahvaljujući estrogenu. 

Tokom tih devet meseci javlja se veliki broj hormonskih promena koje pomažu kosi da raste. Inače je svakodnevno opadanje kose u normalnoj količini sasvim prirodno, dok tokom trudnoće toga nema na dnevnoj bazi.

Kada se porodite, hormoni se vraćaju u normalu, što podstiče ponovno obnavljanje kose, pa samim tim sav onaj višak kose koji se nije proredio tokom trudnoće to mora sada da uradi. 

Ne, nećete oćelaviti

Ovo je samo trenutna faza, koja se kod svakoga javlja drugačije. Potpuno je prirodan proces, i vremenom će se vaša kosa vratiti u normalu.

Iako se može desiti da dođe do velikog opadanja i vidnog proređenja kose, u najvećem broju slučajeva ona će se vratiti u normalu.

Nekima je potrebno za to tri, a nekom šest meseci, pa čak i godinu dana. Svaka žena je potpuno drugačija.

Da li možete sprečiti opadanje?

Verovatno ne možete, ali ga možete kontrolisati. Prema rečima sturčnjaka, pravilna ishrana nakon porođaja je od ključne važnosti za jaku i zdravu kosu. Ne zaboravite unos proteina i gvožđa. Ukoliko vam opadanje kose ne izgleda normalno i postane veoma pojačano, uvek je najbolja opcija obratiti se stručnjaku, kako biste proverili rad štitaste žlezde.

Šta možete da uradite

Nekada kosa opada ravnomerno, nekad dok je češljate ili perete. Sve je individualno. Mi predlažemo nekoliko načina da vam kosa izgleda dobro tokom ovog perioda:

1. Isprobajte novu boju i frizuru

Najbolje je da se obratitie profesionalcu. Obično je uvek dobra ideja skratiti kosu sa prednje strane. Stepenasto i slojevito šišanje daće gustinu vašoj kosi. 

Ako imate tamnu kosu, posvetljivanjem ćete kamuflirati praznine koje je napravilo opadanje. 

2. Koristite odgovarajuće proizvode

Stručnjaci ističu da je važan odabir dobrih proizvoda, jer mogu dati iluziju punoće kosi. Pena za kosu daće vam volumen, a važna je i upotreba maske, kako biste je hidrirali lepo.

3. Promenite razdeljak

Ako vam je razdeljak obično na sredini, kada tu počne pojačano da opada kosa, prosto ga pomerite u stranu i kamuflirajte problem.

4. Lokne i talasi

Ravna i slepljena kosa će dodatno istaći delove gde je kosa opala. Ako redovno ispravljate kosu, sada je vreme da pustite prirodne lokne ili talase. Ako vam je kosa ravna prirodno, probajte sa uvijanjem, i videćete koliko će kosa izgledati gušće.

5. Ukrasi za kosu

Šnale, rajfovi, trake mogu biti interesantan modni dodatak, a vrlo lako mogu kamuflirati delove gde vam je opala kosa. 

Zapratite nas i na Instagramu!