Neosporna je činjenica da je nakon porođaja vreme ključno za oporavak. Vaša materica je porasla do veličine lubenice i sada joj je potrebna šansa da se vrati na svoju prirodnu veličinu. Hormoni su naglo porasli i isto tako se i "srušili". I ko će, pobogu, znati šta se to događa sa svim ostalim unutrašnjim organima, karlicom, i naravno - vaginom.

Nedavno smo naišli na vrlo važnu sliku koja perfektno oslikava zašto je ženi potrebno sve to vreme nakon rođenja deteta. Fotografiju je podelila advokatica i mama Laura Fraj. Iskoristila je papirni tanjirić kako bi oslikala ranu koja ostane od placente nakon porođaja. I zaista, ovo njeno objašnjenje je genijalno.

22cm or 8.6 inches. That is the exact diameter of a paper plate, AKA the fine china in our house. It is also the average...

Posted by Labor of Love - Lancaster, PA on Четвртак, 15. март 2018.

"22 cm... Upravo to je prečnik jednog papirnog tanjirića kupljenog u kineskoj radnji. Upravo to je prosečan prečnik placente", objasnila je uz fotografiju.

Genijalno, zar ne? Nakon ovoga, pokušala je da objasni značenje ovog papirnog tanjira (placenta). Objašnjava da većina žena dobije savet da uspori par nedelja nakon porođaja, iako većina nije ni svesna zašto. Jedan od razloga je, prema rečima Laure, to što, nakon izbacivanja placente, ženi ostane rana u njenoj veličini, i za to je zaista potrebno vreme.

"Toj rani je potrebno najmanje 4-6 sedmica da potpuno zaraste. Tokom tog perioda žena je podložna infekcijama i krvarenju. Čak i ako nije bilo nikakvih komplikacija tokom vaginalnog porođaja, potrebno je dosta brige o sebi, kao i izbegavanja pretaranog rada."

Zaista jeste važno razumeti celu ovu priču sa slike, jer mnoge žene nisu ni svesne šta se to dešava sa njihovim organizmom. 

Istakla je Laura i to da ona sama nije doktor, ali da je ipak važno razumevanje ovoga. Odmor i razmaženost bi trebalo da budu prioritet svima nama, a ljudi oko nas bi trebalo da pruže potpunu podršku (uključujući i šefove).

U jednom intervjuu, Laura je ispričala i svoju priču sa porođaja, u kojoj je objasnila da je i sama, nakon prvog porođaja, rešila da za drugi i treći pripremi samoj sebi pravi odmor i oporavak.

"Nakon porođaja jedne moje prijateljice, razgovarala sam sa mnogim ženama o oporavku nakon porođaja. U trenutku mi se upalila lampica u glavi, te sam odmah počela da tražim po kući nešto sa prečnikom od 22 cm... pronašla sam tanjirić, i ostatak priče znate."

U svakom slučaju, ovo je genijalna ideja kojom je važno da se podigne svest ljudi. Nadamo se da će sve više žena početi da shvata svoje potrebe nakon porođaja mnogo ozbiljnije, da će ih okolina podržati i napraviti promene na sistemskom nivou.

Zapratite nas i na Instagramu!