Kasni vam menstruacija, imate mučninu, povraćate, grudi su vam bolno osetljive i nabrekle, trčite svaki čas u toalet - mora da ste trudni! Trk u obližnju apoteku po test za utvrđivanje trudnoće. Dve linije - pozitivan!

Kako izgleda protokol trudnoće u prvom trimestru, otkrila nam je dr Ana Miholjčić.

Dijagnoza trudnoće

Jedina sigurna "dijagnoza" normalne trudnoće se postavlja ultrazvučnim pregledom, koji daje odgovor na sledeća pitanja:

-Da li ste trudni?

-Da li je plod u materici?

-Da li postoji srčana aktivnost ploda? (ukoliko se na prvom pregledu ne čuje srčana aktivnost ploda, pregled mora da se ponavlja sve do momenta kada se čuju tonovi srca)

-Koliko je stara trudnoća, tj. koja je nedelja gestacije (NG)?

-Kada je termin porođaja?

Šta ćete saznati na prvom pregledu?

Nakon što uzme vaše anamnestičke podatke (porodična i lična oboljenja - uključujući alergije na lekove, preležane zarazne bolesti, dijabetes, štitna žlezda, pritisak, telesna težina, raniji porođaji i pobačaji...), doktor će da proceni da li vaša trudnoća spada u normalne (fiziološke) trudnoće ili visokorizične, koje zahtevaju pojačan nadzor.

Od doktora ćete dobiti savete kako da smanjite uobičajene tegobe u trudnoći: muka i povraćanje, gorušica, hemoroidi i zatvor, proširene vene. Takođe, dobićete preporuku kakva treba da bude vaša ishrana, fizička aktivnost, seksualno ponašanje, korišćenje lekova, mogućnost putovanja... a doktor će i da izvrši procenu vaše radne sposobnosti.

Šta se sve "vidi" na UZ pregledu?

Pošto obavite sve pretrage, uživajte u svojoj trudnoći, čekajući 10. nedelju kada se vrši pregled na osnovu kojeg se procenjuje starost trudnoće (ukoliko to nije urađeno ranije), posmatra se kako beba izgleda (da li ima ruke, noge, oči, uši...).

Inače, beba je sada dugačka oko tri centimetra. Zamislite: "čitava" tri centimetra, a ima sve organe!

Zahvaljujući 4D ultrazvuku - možete da zavirite u sopstveni stomak i vidite kako beba drži ručice kao bokser. A tek kada uočite kako pravi pokrete nožicama... vaša sreća će biti neizmerna. Inače, srce ploda kuca kao kod zeke (oko 160-170 otkucaja). Međutim, pošto strepite šta će doktor reći za tog maleckog što liči na vanzemaljca, čini vam se da vaše srce kuca brže. Kada vam doktor saopšti da je sve u redu - sledi olakšanje, ali odmah potom i pitanje: "Šta dalje, doktore?"


Ultrazvučni pregled u prvom trimestru trudnoće; Foto: Profimedia

Kada se radi ekspertsko-dijagnostički pregled?

Kada se približi 12. nedelja, preporučujemo da se uradi prvi veliki ekspertsko-dijagnostički pregled: genetski sonogram prvog trimestra, pregled koji se sastoji iz četiri segmenta:

1. genetski sonogram sa četiri znaka za proveru bebinih hromozoma

2. anatomski pregled da se isključe druge anomalije koje se ne odnose na daunov sindrom

3. srce

4. šta radi vaša beba (u 4 D), zajedno sa znakom za pol

Genetski sonogram

Ovo je kompleksan ultrazvučni pregled u kome se uočavaju i mere četiri najvažnija markera za Daunov sindrom:

1. NT (nuhalna brazda)

2. NK (nosna kost prikazana u tri dimenzije, mongoloidi ovako rano nemaju nosnu kost)

3. DVA (duktus venosus arantii) - to je protok kroz krvni sud ploda  

4. TP FLOW - protok kroz srce ploda

Merenjem sva četiri znaka, mogućnost otkrivanja Daunovog sindroma raste na 95 odsto.

Anatomski pregled

U skladu sa devizom savremene ultrazvučne dijagnostike u trudnoći: "što ranije i što tačnija dijagnoza", već u trećem mesecu trudnoće se sagledavaju svi glavni organski sistemi i njihova građa (slikaju se želudac, dijafragma, bešika, dve pupčane arterije, strukture u glavi, krvni sudovi u glavi, gornja usna, očna sočiva, kičma, ruke i noge, znak za pol, krvni sudovi posteljice...).

Srce (fetalna ehokardiografija)

Do nedavno, uočavanje osnovne građe srca u ranoj trudnoći je bilo nemoguće. Međutim, zahvaljujući ultrazvuku, danas je postalo stnandardni deo pregleda. Gledaju se četiri šupljine srca (dve komore i dve pretkomore, veliki krvni sudovi - aorta i plućna arterija, i njihovi izlazi iz srca). Nije potrebno naglašavati značaj ovako dobijenih informacija, posebno ako se zna da su najčešće anomalije - anomalije na srcu.

Kako izgleda i šta radi vaša beba  

Ovaj deo pregleda je sigurno najatraktivniji za roditelje, ali je  značajan i za doktora. Zahvaljujući 3D opciji, detaljno se prikazuje izgled bebe (da li postoji rascep usne, deformiteti stopala i šaka, kičma u tri dimenzije...). Gledajući svoju bebu šta radi u stomaku (zahvaljujući 4D opciji), roditelji se prilično smire. A kada im se saopšti i pol - sreći nikad kraja...

Posle ovog ultrazvučnog pregleda, određuju se tumor markeri iz krvi (Dabl test), a na osnovu dobijenih rezultata (ultrazvuk plus Dabl test) - procenjuje se rizik od Daunovog sindroma. Ukoliko rezultat nije dobar, preporučuje se intervencija kojom se proveravaju bebini hromozomi (CVS - biopsija horionskih čupica) ili amniocenteza (uzimanje plodove vode). Rezultat CVS je gotov za jedan dan, ali je metoda rizičnija od amniocenteze (rezultat se dobija za osam do deset dana).

Šta bi trudnice trebalo da urade u ranim nedeljama trudnoće:

*klinički ginekološki pregled

*kolposkopski pregled i Papanikolau test (ako nije rađen u poslednjih šest meseci)

*vaginalni sekret za određivanje stepena čistoće vagine

*po potrebi, cervikalni bris na određenu kulturu

*laboratorijske pretrage (eritrociti, leukociti, hemoglobin, glikemija, ukupni urin...)

*krvna grupa i Rh faktor

*testiranje na HIV, da bi se sprečila vertikalna transmisija (prenos) sa majke na dete

*test na Rubeolu (za one koje je nisu preležale)