Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ginekološki pregledi nakon porođaja su neophodni

Uprkos tome što brojna medicinska udruženja apeluju na majke da odu ginekologu ubrzo nakon porođaja, tek nešto manje od polovine majki tako i postupi, pokazalo je jedno istraživanje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Dr Vendi Benet, vođa tima koji je sproveo istraživanje, istakla je da je neophodno objasniti ženama koliko je važno posetiti ginekologa šest nedelja nakon rođenja deteta – ne samo zbog razgovora o majčinskim brigama i procesu oporavka već i radi prevencije svih eventualnih budućih zdravstvenih problema.

"Žene čija je trudnoća bila teška su sklonije kasnijem razvoju hroničnih bolesti – dijabetesa i srčanih oboljenja, a redovni pregledi su jedini način da se verovatnoća za nastanak bolesti smanji", smatra dr Benet.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom magazinu "Dnevnik opšte interne medicine", pokazalo je da, u Americi, samo 56.6 procenata žena čija je trudnoća bila komplikovana poseti ginekologa periodu od najviše šest nedelja nakon rođenja deteta, dok je procenat žena čije su trudnoće protekle bez komplikacija, a koje postupe isto – 51.7 odsto.

"Trudnoća je poučna za žene jer mnoge nakon nje počinju da donose bolje odluke i motivisane su za kvalitetniji način života jer time doprinose i svog zdravlju i zdravlju svog deteta. Zato moramo stalno motivisati žene", kaže Benetova.

Štaviše, američki Koledž za akušerstvo i ginekologiju preporučuje ženama koje su tokom trudnoće imale probleme poput visokog krvnog pritiska da u narednih godinu dana po porođaju posete i svog lekara opšte prakse, a ne samo ginekologa.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica