Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podvodni porođaj u društvu delfina

Možda zvuči neverovatno, ali "Sajrus" institut na Havajima nudi trudnicama mogućnost porođaja u okeanu, i to uz “asistenciju” delfina.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Heder Baringer i njen suprug Adam su za mesto rođenja svoje prve bebe (koja stiže u julu) izabrali Havaje, preciznije, okean blizu mesta Pahoa, kako bi u ovim važnim trenucima bili u društvu delfina.


Pripreme su počele pre par nedelja - mesec dana pre termina, kada je ovaj par doputovao na ostrvo da bi se, uz pomoć naučnika sa "Sajrus" naučnog instituta, zbližio sa delfinima i ove umiljate životinje "upoznao" sa novorođenčetom.

"Sajrus" je naučno-istraživački institut koji se pored proučavanja delfina i kitova, bavi i drugim sferama nauke. Pri ovom Institutu organizuju se mnoge edukativne radionice za decu i odrasle sa temama vezanim za prirodne nauke.Institut "Sajrus" je poznat po istraživanju delfina i kitova, a eksperimentalna metoda porođaja je deo projekta koji ima za cilj kreiranje kreativnih zajedničkih staništa ljudi i delfina u kojima oni uče jedni od drugih i to kroz muziku, podvodno rođenje, isceljujuće "zvuke" delfina i slično.


Kako tvrde naučnici ovog Instituta, deca rođena u vodi sa delfinima razvijaju se brže tokom prvih šest meseci, imaju oko za 150 grama veću težinu mozga i kasnije se mogu podjednako služiti i levom i desnom rukom (ambideksteritet).  


Međutim, pojedini stručnjaci tvrde da je, i pored brojnih potvrda o dobronamernosti i humanosti ovih životinja, porođaj u prisustvu delfina ipak loša, čak veoma loša ideja.


Oni smatraju da su delfini, ma koliko slatki bili, opasni jer ubijaju druge životinje, pa čak i svoje bebe i to na brutalan način, da su "predatori okeana sa dokazanim agresivnim ispadima, čak i prema ljudskoj vrsti".

Strah je verovatno i razlog što se do sada nijedna porodilja koja je boravila u Sajrus institutu nije odlučila za porođaj u okeanu, ali to Hederu i Adamu ne smeta. Oni ističu da je, čak i ako se sam čin rođenja ne odigra pod vodom, druženje sa jatom delfina neponovljivo iskustvo koje donosi mir i lagodnost koja će, svakako, majci i bebi dati snagu tokom predstojećeg porođaja.

Priredila: Milena Tomović

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica