Tokom trudnoće, svaki lekar će vas uputiti da uradite bar jedan test kojim se utvrđuje eventualno postojanje hromozomskih anomalija. Jedan ot takvih testova je i Dabl test kojim se može otkriti gotovo 90 odsto svih naslednih bolesti.

Radi se u prvom tromesečju, najčešće između 11. i 14. nedelje trudnoće. Sastoji se od ultrazvučnog pregleda i davanja krvi na analizu. Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač.

Kako se radi Dabl test?

Trudnica najpre odlazi kod svog ginekologa na ultrazvučni pregled. Doktor će detaljno proveriti fetus, njegove organe, nosne kosti, debljinu nuhalnog nabora, utvrdiće stanje i položaj placente i pogledati bebino srce.

Nakon toga sledi vađenje krvi, a dobijeni rezultati će se upoređivati sa ultrazvučnim pregledom. Test iz krvi obuhvata analizu biohemijskih markera krvi majke i to hormona PAPP-a i βhCG-a.

Ultrazvuk, trudnoća
Shutterstock Ultrazvuk trudnice

Kako da tumačim rezultate Dabl testa?

Dobićete procenjenu verovatnoću da vaša beba pati od Daunovog, Edvardsovog sindroma, ili ima neku drugu hromozomsku anomaliju. Rezultat će biti izražen kao 1 na prema neku brojku, na primer 1:3450. Ovaj rezultat bi značio da u 3450 žena koje imaju rezultate identične vašim, samo jedna beba ima neku anomaliju.

Najbolji rezultat bi bio 1:10000, a na ovo će uticati i vaša starost jer je poznato da su hromozomske anomalije znatno učestalije kod žena koje su trudne sa 35 i više godina.

Za dva hormona, PAPP-a i βhCG dobićete vrednosti u odnosu na medijanu (vrednost je jedanaka 1). Medijana je prosečna vrednost ovih hormona u krvi kod žena sa zdravim novorođenčetom. Sva odstupanja od te vrednosti izračunavaju se kao umnošci medijane (multiplikovanje medijane, MoM). Najbolji rezultati su oni najbliži 1 MoM.

Trudnica, par
Shutterstock Par gleda ultrazvuk svoje bebe

Šta ako su mi rezultati Dabl testa loši?

Prvo i osnovno, nikako ne paničite! Ovaj test pokazuje mogućnosti, a ne potvrđeno stanje. Lekar će verovatno tražiti da se urade neke dopunske analize, bilo da je to detaljan ultrazvuk, Triple test ili amniocentezu.

(Yumama)