Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DABL TEST OTKRIVA NASLEDNE BOLESTI: Evo kako da tumačite rezultate i šta možete da očekujete ako su loši

Autor Radmila Ilić

Sve o Dabl testu koji se radi u prvom tromesečju trudnoće i služi za otkrivanje naslednih bolesti, sindroma i anomalija.

 Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled Izvor: Shutterstock

Tokom trudnoće, svaki lekar će vas uputiti da uradite bar jedan test kojim se utvrđuje eventualno postojanje hromozomskih anomalija. Jedan ot takvih testova je i Dabl test kojim se može otkriti gotovo 90 odsto svih naslednih bolesti.

Radi se u prvom tromesečju, najčešće između 11. i 14. nedelje trudnoće. Sastoji se od ultrazvučnog pregleda i davanja krvi na analizu. Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač.

Kako se radi Dabl test?

Trudnica najpre odlazi kod svog ginekologa na ultrazvučni pregled. Doktor će detaljno proveriti fetus, njegove organe, nosne kosti, debljinu nuhalnog nabora, utvrdiće stanje i položaj placente i pogledati bebino srce.

Nakon toga sledi vađenje krvi, a dobijeni rezultati će se upoređivati sa ultrazvučnim pregledom. Test iz krvi obuhvata analizu biohemijskih markera krvi majke i to hormona PAPP-a i βhCG-a.

 Ultrazvuk, trudnoća
Ultrazvuk trudnice
Izvor: Shutterstock

Kako da tumačim rezultate Dabl testa?

Dobićete procenjenu verovatnoću da vaša beba pati od Daunovog, Edvardsovog sindroma, ili ima neku drugu hromozomsku anomaliju. Rezultat će biti izražen kao 1 na prema neku brojku, na primer 1:3450. Ovaj rezultat bi značio da u 3450 žena koje imaju rezultate identične vašim, samo jedna beba ima neku anomaliju.

Najbolji rezultat bi bio 1:10000, a na ovo će uticati i vaša starost jer je poznato da su hromozomske anomalije znatno učestalije kod žena koje su trudne sa 35 i više godina.

Za dva hormona, PAPP-a i βhCG dobićete vrednosti u odnosu na medijanu (vrednost je jedanaka 1). Medijana je prosečna vrednost ovih hormona u krvi kod žena sa zdravim novorođenčetom. Sva odstupanja od te vrednosti izračunavaju se kao umnošci medijane (multiplikovanje medijane, MoM). Najbolji rezultati su oni najbliži 1 MoM.

 Trudnica, par
Par gleda ultrazvuk svoje bebe
Izvor: Shutterstock

Šta ako su mi rezultati Dabl testa loši?

Prvo i osnovno, nikako ne paničite! Ovaj test pokazuje mogućnosti, a ne potvrđeno stanje. Lekar će verovatno tražiti da se urade neke dopunske analize, bilo da je to detaljan ultrazvuk, Triple test ili amniocentezu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica