Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAMZIJEVA METODA: Da li zaista možemo znati pol bebe već u šestoj nedelji trudnoće?

Doktor Ramzi stoji iza teorije da se bebin pol može odrediti već na prvom ultrazvuku samo posmatranjem sa koje strane se placenta nalazi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ramzi metoda je način određivanja pola bebe tokom ranog ultrazvuka (već u šestoj nedelji), naprosto posmatrajući gde je placenta smeštena u vašoj materici.

Ukoliko je placenta sa desne strane, rodićete dečaka, a ukoliko je sa leve devojčicu. Prema rečima onih koji podržavaju Ramzijevu teoriju, ona je 97 posto tačna.

Povezane vesti

Povezane vesti

A da li stvarno ima istine u tome?

Stručnjaci portala Made for mums govorili su malo više o tome. Tako je Dr Filipa Kaje istakla: "Ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju Ramzijevu metodu. Jedini način da zasigurno znate bebin pol jeste da uradite prenatalni test ili da sačekate da vaš lekar prepozna bebine genitalije negde između 18. i 22. nedelje."

Šta se nalazi zapravo iza Ramzijeve teorije?

Mnogo je počelo da se priča o ovoj metodi nakon što je Sam Ramzi Ismail objavio studiju na Obgyn.net.com. U studiji on je posmatrao horionske resice placente. Učestvovalo je preko 5 000 trudnica, i ispostavilo se da 97,2 posto muških fetusa ima posteljicu i horionske resice na desnoj strani materice, dok kod ženskih 97,5 odsto ih ima na levoj.

Iako je teorija imala veliku tačnost, ostali naučnici pronašli su mnoge mane ovoj studiji. Recimo, Većina učesnica zapravo nije ni bila u šestoj nedelji trudnoće, veliki broj ih je bio u kasnijoj trudnoći. U šestoj nedelji ih je bilo svega 1 182.

Mnogi su istakli i da dr Ramzi zapravo nije kvalifikovan doktor. Pored toga ističu da žurnal u kom je studija objavljena zapravo nije naučni i da joj fali potvrda drugih lekara i naučnika.

Kako funkcioniše Ramzi metoda

Naprosto, doktor posmatra sa koje strane vaše materice se nalazi placente. Nakon što doktor dođe do zaključka da se nalazi desno - nosite dečaka, a ukoliko je levo - devojčicu.

Moramo da vas upozorimo da iza ove teorije nauka još uvek ne stoji, pa vam preporučujemo da uradite prenatalni test, ili pak sačekate da vaš lekar vidi bebine genitalije, kako biste dobili sigurne informacije o bebinom polu.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica