Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važan pregled koji otkriva hromozomske anomalije: Šta je AMNIOCENTEZA i kome se preporučuje?

Ovaj pregled utvrđuje da li kod ploda postoje određene anomalije, kao i da li postoji nepoklapanje Rh faktora između majke i deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U plodovoj vodi postoje mnogi tragovi koji mogu da otkriju stvari vezane za zdravlje, kao što su anomalije ili bolesti deteta, koje je u majčinom stomaku. Neke od njih se mogu lečiti, a neke kao što su genetske anomalije se ovim pregledom mogu potvrditi.

Povezane vesti

Povezane vesti

Šta je amniocenteza?

Amniocenteza je postupak uzimanja uzorka plodove vode, koji se izvodi pod lokalnom anestezijom tako da se u stomak trudnice ubode igla koja uzima 20 do 30 ml vode.

Metoda je pouzdana, ali  nosi sa sobom rizik od pobačaja koji iznosi 1 odsto.

Na sam pomen aminocenteze trudnice se uplaše, ali ceo postupak je potpuno siguran, jer se nadzire ultrazvukom pa retko može da dođe do povrede deteta. Nažalost, amniocenteza može nekada da bude popraćena komplikacijama, koje se, međutim, javljaju nakon samog pregleda.

Da li postoje komplikacije prilikom ovog pregleda?

Može doći do istakanja plodove vode, bolova u stomaku i temperature, a u težim slučajevima, koji se dešavaju veoma veoma retko, i do krvarenja koja mogu uzrokovati spontani pobačaj. Zbog navedenih komplikacija, odluku o tom pregledu donose roditelji i lekar, koji će zajedno da odluče da li je pregled neophodan, kao i da li može doći do komplikacija.

Zašto se radi ova procedura?

Amniocenteza se radi kako bi se ispitala genetička građa ploda, kao i da bi se utvrdilo da li postoji opasnost od pojave Daunovog sindroma ili drugih hromozomskih anomalija, poremećaja u razvitku, kao i da li postoji nekompatibilnost rezus-faktora majke i deteta. Obično se radi između 15. i 20. nedelje trudnoće, a rezultat pregleda čeka se od 2 do 3 nedelje.

Koliko je pouzdana ova metoda?

Ovaj pregled, iako je invazivan, još uvek je najtačniji. Ultrazvučnim pregledom i specijalnim genetičkim analizama krvi mogu se dobiti samo verovatnoće koje ukazuju na anomalije, a tačne potvrde dijagnoze se mogu dobiti uz pomoć amniocenteze.

Kome se preporučuje amniocenteza?

- ženama starijim od 37 godina

- majci čiji je partner (otac deteta) stariji od 45 godina

- majkama koje su već rodile dete s anomalijama

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica