Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4D ULTRAZVUK: Pogledajte kako izgleda pregled i kako možete videti bebu (VIDEO)

Saznajte šta sve ovaj pregled otkriva i pogledajte jedan neverovatan video.

  Izvor: Foto: Shutterstock

4D ultrazvuk je sasvim sigurno najbolji način da otkrijete šta se dešava sa bebom u stomaku, da li se ona lepo razvija, kako napreduje, a možete otkriti i da li je možda reč o zastoju rasta ploda i urođenim anomalijama.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kada je pravo vreme za 4D ultrazvuk?

Ekspertski ultrazvuk se prvi put radi u prvom trimestru trudnoće, kako bi se procenila starost trudnoće. Pored toga ovaj pregled pokazuje kako se razvijaju udovi i da li isti postoje (da bi se znalo da li je plod ima anomalije ili ne). U drugom trimestru ovaj pregled se radi kako bi se procenio rast i napredak bebe, obim glave, dužina ruku, nogu, kao i da li se pravilno razvijaju organi kao što su nepce, srce, bubrezi, dijafragma i ostali.

Kada je trudnica ušla u treći trimestar, ona će tada moći da vidi kompletnu sliku ploda pre porođaja. Tom prilikom (u tom periodu) se može odrediti trenutna težina ploda, i očekivana težina ploda na porođaju. I ne samo to, već se mogu odrediti građa organa ploda, funkcije posteljice, količina plodove vode, kao i orjentacija ploda u materici.

Kako izgleda 4D ultrazvuk?

Ova ultrazvučna metoda se izvodi uz pomoć abdominalne sonde na koju je nanet gel i koja omogućava odlično prijanjanje za kožu.

Evo videa koji pokazuje kako izgleda ovaj pregled. 

Saznajte šta sve ovaj pregled otkriva i pogledajte jedan neverovatan video.
Izvor: YouTube

Sam pregled traje između 15 minuta i pola sata.

Razlika između 2D, 3D i 4D?

2D - DVODIMENZIONALNI PRIKAZ: Dvodimenzionalni prikaz daje crno-belu sliku, kojom se posmatra rast ploda i unutrašnji organi. Uz pomoć ovog ultrazvuka moguće je odretiti srčane mane, količinu plodove vode i posteljicu.

3D - TRODIMENZIONALNI PRIKAZ: Pomoću ovog ultrazvuka prikazuje se trodimenzionalna slika ploda, tačnije samo njegov fizički izgled. Tu se utvrđuju fizičke mane, kao na primer da li detetu nedostaje neki organ, na primer usna ili ruka, kao i da li su se nos i disajni putevi razvili.

4D - ČETVORODIMENZIONALNI PRIKAZ: Prikazuje potpunu sliku ploda u stvarnom vremenu. Ovo je najkompletniji snimak iz razloga što prati rad mozga, fetalnu dinamiku i ponašanje, izgled ploda i još mnogo toga. Najvažniji element je da ovaj snimak može da uvudi da li dete ima anomalije.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica