Ispovest samohrane majke, koja priznaje da nikada nije želela dete, iako kontraverzno, budi nadu i daje pravi primer posvećenosti. Kada život uskrati sve ono što ste podrazumevali kao svoj uspeh i sigurnost, pravo je vreme da se okrenete list i krenete sasvim drugim putem. Ova mama ima baš takvu priču o ljubavi, braku, roditeljstvu i porodičnoj sreći.

“Skoro 10 godina, moj muž i ja smo živeli dobrim životom. Nismo bili bogati, ali nam je uvek bilo svega dovoljno i jako smo se zabavljali. On je Amerikanac i upoznali smo se tokom njegovog radnog odmora na Novom Zelandu, mojoj domovini. Odmah smo kliknuli. U roku od 3 meseca, živeli smo zajedno, vereni i planirali našu budućnost. Život je bio divan.

Prilično rano smo se dogovorili da nećemo imati decu. Ovo mi je prijalo, jer nikada nisam želela da budem majka. Umesto toga, kao što smo govorili, slavili smo život svaki dan. To je značilo alkohol, uživanje u dobroj hrani, posetu plaži i prepuštanje našim hobijima. Zajedno smo kupili i staru kuću, udomili nekoliko mačaka i venčali se.”

Naš odnos je izgrađen na bezbrižnoj zabavi

“Ali moj život nije ispao kako sam očekivala. Sa 37 godina želela sam da vodim uspešan posao, srećno udata i da putujem u slobodno vreme. Umesto toga, ja sam samohrana majka dvogodišnjaka, razvedena, bez posla i živim u domu iz mog detinjstva. Toliko sam švorc da sam morala da pustim strance da žive u kući koju smo kupili jer ne mogu da priuštim da plaćam komunalije ili hipoteku. Sve se ovo desilo jer me je moj sada već bivši muž ubedio da imam bebu. U to vreme, znala sam da je to loša ideja, jer nismo bili na jakom ili zdravom mestu u našem braku, ali reći ne je bilo kao da lišim svog najboljeg prijatelja najveće životne želje. Uvek sam bila oportunista, spremna da dam sve od sebe i uživam u učenju novih veština. Osećala sam da ću na isti način pristupiti majčinstvu. Kada je tražio bebu, radila sam za sjajnu kompaniju sa neverovatnim pogodnostima i ljubavlju prema životu. Radio je noćnu smenu u fabrici. Iako su plata i napredovanje bili dobri, to nije bila budućnost koju je zamišljao. Postao je mračan i depresivan, a onda je odlučio da će ga usrećiti beba. Na kraju sam pristala.”

Roditi bebu nije bio san koji je moj muž očekivao

“Naša ćerka je rođena sa tihim refluksom , što znači da joj se želudačna kiselina digla u jednjak. Skoro pet meseci sam je spuštala samo da bih joj promenila pelene. Jedva smo spavali, ja i beba, ali moj bivši nije mogao da se nosi s tim. Postao je ogorčen i nemaran, odbijao je da pomogne u bilo čemu i nazivao me lenjom kada sam ga pitala za pomoć. Znala sam da je najvažnija sigurnost i sreća našeg deteta, i da ona to ne može da ima sa ova dva roditelja,i da ću ja uspeti sama. Zamolio sam ga da ode, i na kraju, kada je naša beba imala osam meseci, on je to učinio, i vratio se u SAD. Otkupila sam njegov deo kuće. Srećom, mogla sam da radim od kuće sa svojom bebom. Uprkos napornom radu i unapređenju, nekoliko meseci kasnije bila sam uhvaćena u masovnom otpuštanju. Poslednja primljena, prva za otpuštanje, rekli su. Za nešto više od godinu dana postala sam mama, napustila muža i izgubila posao iz snova. Moj prihod je porastao sa 82.000 novozelandskih dolara, ili oko 50.000 dolara, do državne pomoći koja samo plaća moju hipoteku. Dozvoljavam strancima - porodici imigranta - da žive u mojoj kući i plaćaju mi komunalije dok delim spavaću sobu sa svojom ćerkom u domu mog detinjstva. Umesto da je dam u vrtić i pronađem novi posao, iskoristila sam državnu pomoć, smanjila račune i prihvatila porodični dom za život sa više generacija.

Odlučio sam da se fokusiram na ćerku, a ne na karijeru

“Ne mogu biti srećnija. To što sam postala majka promenila je moje prioritete, a to što sam njen jedini staratelj ojačala je moju rešenost da je dobro odgajam. Snažno osećam da je za bebe važno imati stabilnog, ljubaznog i pažljivog negovatelja, mnogo važnije od novca. Za sada se to pokazalo tačnim. Sa dve godine, moja ćerka je obučena za toalet, ima napredan rečnik, zna više od polovine abecede i može da broji dvocifreno. Ona koristi fine manire, ima minimalno vreme ispred ekrana i prijatna je sa drugim ljudima. Videći kako ona napreduje čini me ponosnom, a zahvaljujući njoj - i što sam razvedena i otpuštena - obnovila sam odnose sa svojom porodicom.

To što sam majka učinilo me je da shvatim da je jedna od najvažnijih stvari koje možemo da uradimo za našu decu da razvijemo jak, siguran odnos pun ljubavi sa njima. Moramo biti prisutni da bismo to uradili. Mogu da pokrenem posao u bilo kada, ali ne mogu da vratim ovo vreme kada ga više nema. Zato sa radošću i zahvalnošću prihvatam svoju situaciju svaki dan.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald