U svojoj iskrenoj ispovesti, ova mama je ispričala, kako je postupila, kada je shvatila da njen sin prolazi kroz istu vrstu traume, kao i ona kada je bila tinejdžer njegovih godina- želela je ljubav svojih roditelja samo za sebe i tu nema mesta ni za koga više. Ovo je jako česta situacija, pogotovu za samohrane majke, koje su nadaju da će jednog dana ipak naći svoju srodnu dušu, a njihova deca se sa tim teško mire.

"Poslednji čovek sa kojim sam izlazila bio je najbolji. Mesec dana nakon što sam ga videla, požalila sam svaku situaciju i vezu kojoj sam ikada dala šansu. Moje prijatelji je oduševio, nestrpljivi refren moje majke postao je: "Kada možemo da upoznamo Seta?"

Samohrani roditelj sam od ranog detinjstva moje dece, nisam mislila da ću i dalje biti sama kada dođu u tinejdžerske godine. Svakog Božića sam se pitala da li će sledeće godine biti dodatno mesto za našim stolom, mesto za partnera kojeg sam mislila da ću na kraju upoznati. Opušteno sam izlazila tokom godina, ali niko koga sam upoznala nije bio vredan da se napravi to mesta u našim životima.

Moj sin tinejdžer me je naterao da shvatim šta je mojoj deci potrebno

Set je bio najbliže što sam našla u partnerstvu. Bio je iskren i entuzijastičan, učinio me prioritetom u svom ionako zauzetom životu, prepoznao je i slavio moj trud. Čak sam razmišljala da ga dovedem na venčanje mog prijatelja. Zamišljala sam kako sporo plešem pod ambijentalnim osvetljenjem, upoznajem ga sa svojim dugogodišnjim prijateljima i uživam u njihovim pogledima i osmesima.

U noćima kada smo pravili planove, bilo mi je teško da napustim kuću. „Radije bih ti pisala“, pomislila sam, „ili naručila picu i igrala Uno sa decom“. Osećala sam se krivom zbog svojih čestih sumnji u ono što sam mislila da treba da želim.

"Da li izlaziš sa Setom?" pitao je moj 13-godišnji sin dok smo pili toplu čokoladu u kafiću iznad bloka, a obrve su mu se spojile.

Rekla sam mu da nisam sigurna, ali sam želela da znam zašto pita. Izgledao je kao da guta reči koje je umirao od želje da ispljune. Na kraju je slegnuo ramenima i rekao: "Nisam spreman da se bilo ko pridruži našoj porodici. Sviđa mi se da smo samo mi."

Moji roditelji su izlazili sa drugim ljudima kada sam bila tinejdžer

Spoznaja me skršila. Moj sin nije želeo promenu koja će doneti nova osoba u naše živote, a ja nisam želela da se ravnoteža naše porodice naruši kada smo je tek vratili. 2020. mojoj ćerki je dijagnostikovan rak, a godine njenog lečenja nadvile su se kao senka nad našim životima. Sada kada je u remisiji, možemo da se opustimo u izvesnoj stabilnosti. Moj sin je znao šta nosim, ​​ali nije mogao to da imenuje. Set je bio sjajan momak, ali čak je i sjajan momak mogao da prevrne brod koji smo upravo ispravili.

U mojim tinejdžerskim godinama, moji roditelji su se tek razveli, a njihovi životi puni zabavljanja bili su kamen spoticanja tokom moje adolescencije. Najneugodnije godine mog života bile su još teže zbog preusmerene pažnje mojih roditelja sa mene na nove partnere i menjanje njihovih prioriteta.

Dajući svojoj deci beskompromisni fokus i stavljajući ove godine njihove promene i rasta kao svoj prioritet, dajem im nešto za čim sam čeznula godinama svoje rane mladosti.

Raskinula sam s Setom, da bih se fokusirala na svoju decu

Nakon što sam okončala sa Setom, prijatelj me je upozorio da se osećam zrelije za 10 godina, sa druge strane 40 mi je, „kada bi moji izgledi mogli biti ograničeniji“. Uveravala sam ih da me ideja o starenju bez partnera ne plaši. Većinu svog odraslog doba provela sam u podizanju dece, a vreme sama jednog dana, zvuči divno.

Ne želim da me bude strah od šta-ako. Želim da veza bude nešto što biram zato što funkcioniše, jer je pravo vreme i zato što to želim do kraja života. Upravo sada, rizici zabavljanja su veći od koristi. Dok moja deca ne budu na drugoj strani svojih tinejdžerskih godina, neću dovoditi nikoga novog u naše okrilje.

Set je razumeo. Razišli smo se prijateljski, a čak je i njegova poslednja poruka, posle nekoliko nedelja ćutanja, bila samo pohvalna. On je sjajan momak, najbolji, ali trenutno me jednostavno ne zanima.”
(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily