Svako od nas ima prijateljicu mladu majku koja je preplavila internet hiljadama fotografija svog slatkog deteta. Možda imamo različita mišljenja o tome, ali ovaj trend može imati ozbiljnije posledice od iritacije vaših prijatelja bez dece, kako prenosi Ofeminin.

Istraživači sa Univerziteta u Ohaju otkrili su da možda postoji veza između načina na koji nova majka koristi društvene medije da deli informacije o svojoj bebi i njenog mentalnog zdravlja.

Studija se odnosila na specifičnu grupu od 127 majki. Sve ove žene su bile dobro obrazovane, radile su puno radno vreme, a većina je bila udata. Prema nalazima istraživača, žene koje su osećale pritisak da budu "savršene mame" češće su objavljivale fotografije na Fejsbuku - ponekad čak i opsesivno.

Iako je normalno da novopečeni roditelji žele da podele svoju radost i ponos objavljivanjem fotografija na mreži, Sara Šope-Salivan, profesorka u državi Ohajo, kaže da neke žene koriste fotografije na negativan način što može biti nezdravo sredstvo za njih.

„Ako majka objavi na Fejsbuku da bi dobila potvrdu da sve dobro radi i da dobije što više 'lajkova' i pozitivne komentare koje očekuje, to bi mogao biti problem. Možda će se osećati gore. Sjajno je podeliti priče i fotografije vašeg deteta, ali oslanjanje na Fejsbuk da biste se osećali dobro u vezi sa roditeljstvom može biti rizično." - kaže Salivan

Prema istraživanjima, žene koje su objavile najviše objava na Fejsbuku češće su imale dijagnozu depresije nego druge majke .

Studija je otkrila da je skoro svaka žena - 98% - koristila društvene mreže da na neki način podeli fotografije svoje bebe. Čak su otkrili da su to češće žene koje su postavile svoju profilnu sliku sa detetom i tako se identifikovale sa ulogom „majke“ nego one koje su odlučile da to ne učine.

Dok naučnici upozoravaju da se rezultati istraživanja ne smatraju apsolutnim činjenicama, predložili su da mlade majke obrate pažnju na ono što objavljuju i kako koriste svoje profile na društvenim mrežama. Objavljivanje fotografija i njihovo deljenje sa voljenim osobama je jedna stvar, ali objavljivanje fotografija da biste sebe potvrdili kao „dobrog“ roditelja može dovesti do teške depresije.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko