Svađe između braće i sestara su potpuno normalne, a naročito je uobičajeno da u pojedinim fazama odrastanja one budu izraženije i češće. Roditelji, istina, nimalo ne uživaju u tome što svedoče njihovim prepirkama, ali to je neizbežno kada imate više od jednog deteta u kući.

Mame i tate se ponekad i zabrinu zašto se deca toliko svađaju međusobno, a američki psiholozi sa Univerziteta u Arizoni su otkrili jedan pomalo neobičan razlog, nakon sprovedene studije koja je objavljena u stručnom žurnalu Evolution and Human Behavior.

Stručnjaci su sproveli seriju istraživanja, gde su utvrdili da svađe i tuče među decom ne zavise od toga kog su pola, tj. da se dečaci i devojčice ponašaju jednako agresivno prema svojoj braći i sestrama.

Jedno od ovih istraživanja je pokazala da konflikti među braćom i sestrama često traju i do odraslog doba, mada se smanjuju. To znači da ljudi nastavljaju da slede obrasce ponašanja koje su usvojili u detinjstvu, prenosi deti.mail.ru.

Takođe je utvrđeno da, iako se braća i sestra svađaju među sobom, oni uglavnom ne govore loše o svojoj braći i sestrama pred drugima.

Proučavajući sve ove faktore, naučnici su došli do pomalo paradoksalnog zaključka – do svađa među braćom i sestrama dolazi zbog toga što su relativno sigurni u svoj odnos i znaju da svađe neće naškoditi njihovom odnosu.

"Veza između braće i sestara je relativno imuna na uobičajene svađe. Ako vičete na drugara ili ga udarite, on će vas možda zameniti novim prijateljem, ali kada su u pitanju braća i sestre, oni će biti braća i sestre i sutra, sledeće nedelje i sledeće godine", poručila je autorka studije Amanda Kirš.

Drugim rečima, koliko god da vas nervira što se vaša deca ponekad svađaju, imajte na umu da to što posle svađe nastave kao da ništa nije bilo pokazuje i njihovu međusobnu bezuslovnu ljubav. 

BONUS VIDEO:

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore

(Yumama/N. Z.)