Ako imate više dece u kući, koja se međusobno često svađaju, znate svakako da to nije retkost – većina braće i sestara se svađa, barem u određenom periodu. Međutim, postoje neki koraci koje možete da preduzmete kako bi u kući zavladao mir, a vaša deca postala jedni drugima najbolji prijatelji, što zapravo i jesu.

Klinički psiholog dr Šeril Zigler savetuje šta da radite.

1. Ne upoređujte ih

Bilo da je izrečeno u pozitivnom ili negativnom kontekstu, upoređivanje među decom stvara rivalstvo i konflikt i može da ima negativne, dugotrajne posledice. Umesto upoređivanja, podstičite različitost među mališanima, prenosi yourtango.com savete dr Zigler.

2. Naučite ih da se dobri gestovi računaju

Proveravajte šta dobro dete radi baš kao što proveravate kakve ocene dobija. Psiholog savetuje da vam postane navika da za večerom ili, recimo, dok se vozite u automobilu, pitate dete šta je tog dana lepo uradilo za svog brata ili sestru. Time ćete im staviti do znanja koliko je važno da budu dobri jedni prema drugima.

3. Dajte im priliku da budu tim

Najjednostavniji način da pružite deci priliku da budu tim je da umesto "ko očisti sobu bira film koji gledamo", kažete, recimo: "Zajedno očistite sobu, pa ćemo onda da odlučimo koji film gledamo večeras".

4. Pomozite im da reše konflikt na produktivan način

Nemoguće je da se braća i sestre baš nikad ne posvađaju, a kad se to desi, važno je kako će rešiti taj konflikt. Ako uđete u sobu, "presudite" ko je kriv i ništa im ne objasnite, uskraćujete im priliku da iz toga nešto nauče. Ako želite da sami smisle kako će da reše konflikt, objasnite im zašto, u suprotnom će u njihovim glavama biti haos.

5. Posvetite se svakom od njih

Ponekad se deca svađaju zato što pokušavaju da privuku pažnju roditelja. Da biste to izbegli, izdvojite vreme barem jednom nedeljno da se posvetite svakom detetu ponaosob, kako bi ono osećalo da je voljeno i cenjeno. Ne mora to da bude ništa posebno, recimo, otići ćete sa mlađim detetom na kolač kada starije dete odvedete na trening.

6. Smanjite tenziju

Koristite se humorom kako biste rešili neki konflikt ili smanjili tenziju. Ovaj pristup uglavnom pomaže, kaže dr Zigler i pokazuje deci da postoji i drugi način da se izbore sa nekom situacijom, te da ne mora o svakom konfliktu naširoko da se priča.

7. Ako imate brata ili sestru, pokažite detetu koliko vam je važan/a

Pričajte deci o vašim uspomenama sa svojom braćom i sestrama, pokazujte im primerom koliko se volite i značite jedni drugima. Ukoliko ste jedinac u porodici, ali imate najboljeg prijatelja ili prijateljicu koji su vam poput brata ili sestre, pričajte deci o tome na isti način.

8. Dajte im priliku da se odmore jedni od drugih

Dr Zigler kaže da stalno sluša o tome kako su se deca presvađala ceo odmor. Njen savet je da mališanima dajete priliku da se odmore jedno od drugog, kako se ne bi umorili jedno od drugog i uzimali se zdravo za gotovo. Prosto, potrebno im je da ponekad imaju vreme i za sebe, koliko god voleli brata ili sestru.

BONUS VIDEO:

Brat sestri poklonio omiljenog medu TikTok/ tammyhembrow

(Yumama/N. Z.)