Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozitivne strane burnog odrastanja: Važne lekcije koje donose svađe sa bratom ili sestrom

Iako je stresno, posebno za roditelje, istraživanje pokazalo da svađanje sa braćom ili sestrama može da bude veoma korisno, a evo i zbog čega.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici sa Kembridža otkrili su da zdrava doza rivalstva među braćom i sestrama može da ima prednosti na mentalni i emotivni razvoj dece.

Dokazano je da braća i sestre itekako pozitivno utiču na rani razvoj, čak i ako je veza između njih burna.

"Ako su deca borbenija i svađaju se i raspravljaju, uče složene lekcije o komunikaciji i suptilnosti jezika. Što se više nerviraju, to više uče o regulisanju svojih emocija i kako mogu da utiču na emocije drugih. Što su uspešniji u raspravama, to su motivisaniji za uspeh", izjavila je dr Kler Hjuz.

Povezane vesti

Ipak, roditelji treba da prepoznaju kada je dosta.

"Naravno, ako rivalstvo izmakne kontroli, može biti vrlo negativno. Trajno nasilje je snažan prediktor da će agresivno dete zlostavljati svoje vršnjake. Ne želim reći da je dobro da se vaša deca mrze, ali roditelji treba da budu tu da uteše decu kada se svađaju jer tako zapravo usvajaju vredne društvene veštine i inteligenciju koja će im koristiti kada ne budu kod kuće i koju će moći primeniti na druge", dodaje dr Hughes.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica