Iako može biti mnogo svađa i nerazumevanja, ima koristi da deca budu potpuno različitog uzrasta, kako prenosi Ofeminin portal.

Starije dete se može žaliti što mora da čuva svoju mlađu braću i sestre, ali to će biti dobro za njega. Zahvaljujući tome, naučiće se strpljenju, odgovornosti, vođenju primera i brizi. Ovo će izgraditi i razviti mnoge pozitivne osobine koje će se isplatiti u budućnosti. Vremenom će preuzeti inicijativu da nešto nauči svog mlađeg brata, na primer, ili mu pokaže kako da veže cipele. Starije dete će se osećati važnim, iako ne uvek zadovoljno svojim „odraslim obavezama“.

Za mlađu braću i sestre, starije dete je neko ko može da zameni svoje roditelje u nekim stvarima. Lakše im je da komuniciraju i razumeju jedni druge. Mališan ima nekoga ko ga čini sigurnim i ko ga impresionira. Zahvaljujući njemu zna šta treba da radi u budućnosti, šta ne, jednostavno uči na svojim greškama. Pored toga, on ima bolji odnos sa vama zahvaljujući, na primer, starijoj sestri.

Neke stvari više nisu „primerene” u određenom uzrastu. Kada se stariji sin pojavi na igralištu u društvu mlađeg, izvinjava se. Slično i sa drugim aktivnostima i igrama. Prisustvo mališana omogućava starijem da se odmori od svog „sveta odraslih”.

Mlađi gde god da krene, ima nekoga ko će stati iza njega. Štaviše, živeći u vremenima kada deca mogu biti tako okrutna jedni prema drugima, dobro je imati nekoga ko može da izaziva poštovanje među njima – starijeg brata ili sestru.

Kada su starija braća i sestre tek u tinejdžerskim godinama, stvari mogu postati teške. Tada brat ili sestra mogu naučiti mlađe dete ponašanju koje odgovara uzrastu ili mu pokazati stvari koje još nisu prikladne za tako mlad um. Ipak, roditelji i dalje postoje, a kada imate stariju braću i sestre, brže odrastate, tačnije sazrevate, razumete više stvari i imate više veština, a da pritom ostajete dete.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Još jedno tečno drvo na Starom gradu GO Stari grad